Българските земеделци подкрепят новото

Ваня Горчева,  мениджър „Растителна защита“ на БАСФ

Българинът традиционалист ли е в ползването на препарати за растителна защита?
- Българските земеделци обработват големи площи земя и на пръв поглед трябва да са традиционалисти. Но тяхната предпазливост не означава, че няма да тестват новото. Напротив, правят го редовно. И когато се убедят в качествата на новите продукти на BASF, тогава идва времето на промяната.  Да, сред земеделците има една група, която аз наричам икономисти – те съобразяват и сравняват само цени. И разлика от 20 - 30 стотинки на декар може да ги предизвика да купят един или друг продукт. Но те рядко пресмятат каква добавена стойност получават срещу тази цена. Личното ми усещане е, че българинът е отворен и готов да опитва нови неща. Българските земеделци са склонни да подкрепят новото.
Как да оценяваме препаратите на BASF, ако не с цените?
- Специалистите по растителна защита казват, че изборът на препарати не се прави с калкулатор. Но все повече продукти на  BASF – „Капало“, „Диамант Макс“, „Ретенго“, както и голяма част от нашето продуктово портфолио, когато ги сравним с конкурентни продукти, се вижда, че нашите цени са по-изгодни.  И това беше удовлетворение за нас, защото българските земеделци оцениха усилията ни да направим цените адекватни на платежоспособността им.

BASF представи бъдещето на българското зърнопроизводство - новия „Приаксор“

Българският екип на  BASF прогнозира, че през следващите 3-4 години зърнопроизводството в България ще достигне до непознати досега високи добиви. И в това близко бъдеще новият „Приаксор“ на  BASF ще има особено място. Той ще дойде в България през 2018 г. Лидерът в растителната защита в България BASF избра Седмия Национален агро семинар „Хоризонти на българското зърнопроизводство“ като най-подходящото място за представяне на този  продукт от бъдещето. И го направи по запомнящ се начин. Досега нито една компания не беше правила такова невероятно представление! С него младият екип на BASF България завладя емоциите на препълнената със зърнопроизводители зала. И загатна пред разума на селскостопанските предприемачи, че по-добрите времена пред  зърнения бизнес предстоят.

Хоризонти на българското зърнопроизводство

Седмият Национален агро семинар събра по традиция българските производители  на зърно в Пловдив. Организаторите не дадоха информация колко са присъстващите фермери. Но залата, която едва ги побра, е с 350 седящи места. Семинарът бе и една малка национална изложба на най-големите фирми, специализирани в растителната защита, анализ на почвите, производители на семена – общо 24. С други думи, интересът към най-голямото събитие в зърнопроизводството беше изключителен. Имаше защо. Фермерите очакваха отговори както на оперативните въпроси, които всяка година ги вълнуват, така и на стратегическия въпрос, на който те трябваше да отговорят сами пред себе си - какви хоризонти ще очертаят пред българското зърнопроизводство. Да, важно е какво ще реши Европейската комисия, важно е какво ще прави и българското правителство. Но най-важни са те – зърнопроизводителите. От тях зависят най-много хоризонтите пред българското зърнопроизводство.
Фермерите започнаха семинара с тема, която може да се окаже критична за страната ни. Агро семинарът зададе въпрос: въпреки мораториума върху добива на газ чрез фракинг в България защо са възможни проучвания на залежите. Знае се, че ги има. Когато технологиите позволят безопасното извличане на газ от дълбочини над 1500 метра, тогава ще му мислим.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21,36 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия