Двойният стандарт на храните - под надзора на ЕК

След близо 6 години спорове между държавите - членки на ЕС от Източна Европа, и производители от Западна Европа за наличието на двоен стандарт при храните, които се предлагат на различните пазари на Стария континент вече се предприемат реални действия от страна на Европейската комисия и засега има само намерения за промени от страна на Европейския парламент.
Държавите от Източна Европа (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, България и Румъния) искат въпросът да се уреди със закони, като тяхната позиция вече се подкрепя и от трите прибалтийски страни (Литва, Латвия и Естония).
Проверките
За първи път темата с двойния стандарт на храните се появи в публичното пространство още през 2011 г., когато потребителска асоциация в Словакия съобщи, че е провела проучване, резултатите от което показват, че има разлика в продукти на мултинационални компании, продавани в западните и източноевропейските държави. От една страна, това разминаване е по линия на използване на по-евтини заместители на основни съставки, а от друга, става въпрос за разминаване в количествата им. През 2017 г. държавите от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия, Унгария) представиха допълнителни резултати от изследвания, според които има разминаване в качеството, количеството и цените.
В България също бяха направени две сравнения на качеството между едни и същи продукти, купени у нас и от магазини в Германия и Австрия. При първата проверка, която анализира състава, бе установена разлика в 7 от закупените 31 продукта. При втората, която сравняваше етикетите по състав и цена, не бе открит двоен стандарт, с изключение на разлики в цените на някои продукти.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цената за едно яйце за Великден може да достигне до 40 стотинки, съобщават от...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия