Старт на подмярка 4.2 от ПРСР от компютъра

Първият прием през системата ИСУН (Информационна система за управление и наблюдение) по електронен път стартира  по подмярка 4.2 “Инвестиции в преработка/маркетинг на  селскостопански продукти” от Програмата за развитие на селските райони. Той ще продължи до 17,30 ч. на 16 май с бюджет от 166,243 млн. лв., стана ясно на Шестата национална среща на земеделските производители в Златни пясъци. До 3 седмици преди крайния срок могат да се искат разяснения и да се задават въпроси на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
Земеделието вече е водещ бизнес в страната, министерството има ясни отношения с фермерите, без популизъм, заяви на срещата министър Румен Порожанов.
Той коментира, че недоволни винаги ще има, както е и сега при част от животновъдите във връзка с правилата в Наредба 3. “В рамките на дебата леко ще облекчим условията за доказване на произхода, но няма да отстъпим от това да се подпомага само светлият бизнес”, каза министър Порожанов. Той припомни добрите реколти от миналата година и коментира, че те са нещо, което не се постига за една година, а с надграждане, модернизация и опит. Министърът заяви, че се работи и по друга важна тема за земеделците - новото законодателство в поземлените отношения. Трябва да представим в Народното събрание единен законодателен акт, дали ще е кодекс или закон, ще го решим впоследствие, но ще търсим вашата подкрепа да изчистим противоречията сега и да има ясна регулаторна рамка, обясни министърът. На шестата национална среща, която се организира от АЗПБ, взеха участие председателят на комисията по земеделие в Европейския парламент Чеслав Адам Шекерски, зам.-директорът на генерална дирекция “Земеделие” в ЕК Михаил Думитру, евродепутатът Владимир Уручев, председателят на земеделската комисия в НС Десислава Танева, зам.-министър Вергиния Кръстева, директорът на фонд “Земеделие” Живко Живков и др.

Агрополитиката

Държавите-членки на ЕС се доближават до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Държавите-членки на ЕС се доближават до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Българското председателство даде възможност на държавите-членки на ЕС да се...

Пазари, борси, цени

Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо още от сега е скочила. Ако миналата година фермерите са...

Хранителна индустрия

Пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира

Пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира

По основните показатели за растеж на категорията като производство, реализация, консумация на бира на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия