По-малко грозде, по-високи цени и по-добро вино

Гроздоберът приключи за 2017 г. и въпреки че окончателните резултати все още не са обявени, тазгодишната кампания ще се започне с по-малка реколта от грозде, но при по-високо качество и цена. Това съвпадна и с прогнозата на Европейската комисия за сектора, според който България е една от малкото европейски държави, които тази година ще имат добра реколта от грозде. И въпреки че е още рано да се дават категорични оценки, най-вероятно страната ни ще си върне добрите позиции на картата на най-качествените сортове грозде, а това е шанс и за производителите на вино да разширят пазарите си.
Тази година в полза на българските производители бяха и метеорологичните условия. Лошото време е съсипало между 10 и 15 процента от насажденията, докато през миналата година градушките, сланите, студената зима и сухото лято са поразили между 20 и 22 процента от всички лозови масиви в страната. За разлика от 2016 г. през настоящата месеците юли и август, когато са най-решаващи за сладостта на гроздето, бяха благоприятни за лозарите в България, твърдят от бранша.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия