По-малко, но по-сладко грозде

Пролетните измръзвания, дъждове през пролетта и в началото на лятото създаваха проблеми на производителите на грозде през настоящата 2018 г., но в разгара на гроздобера стана ясно, че реколтата е добра, макар и с между 5 и 10 процента по-малко от сладкия плод за вино в различните региони на страната.
„Разликата с 2017 г. идва от наводненията и градушките в отделни региони през май и юни. Там, където нямахме противоградна система, определено имаше масиви, които пострадаха. Миналата година обаче имахме изсъхване на зърната на самия плод и той стана много по-лек, така че има известен баланс», потвърди и министърът на земеделието Румен Порожанов пред журналисти при старта на гроздобера.
Заради дъждовете през пролетта се е наложило допълнително пръскане на масивите с препарати за растителна защита, което е довело до увеличаване на себестойността на тазгодишната продукция.
Очакват се над 13 400 тона по-малко винено грозде
Окончателните данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) сочат, че през 2017 г. са прибрани общо 201 529 тона грозде, от които за консумация са били 9872 тона, а за преработка на вино и ракия и други напитки - 191 657 тона. Като се има предвид, че прогнозите, както вече посочихме, са за спад на гроздето за преработка средно със 7%, очакваните количества са около 178 240 тона, или с 13 416 тона по-малко.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия