Профсъюз и неправителствени организации в Австрия информират сезонните работници за техните права

Виена - София
Стоян и Чавдар работят в средно голяма ферма в Австрия вече няколко години. Работният им ден започва в шест сутринта и приключва в 22 ч. Понякога и след полунощ. „Има дни, в които, след като се прибера от полето, трябва веднага да отида в хотела, който е собственост на нашия работодател. Без дори да съм си взел душ, започвам да работя в кухнята – готвене, миене, чистене. От мен се иска да остана до края на вечерта, а това често е към два часа. На сутринта отново в шест трябва да съм готов да потегля към полето“. За 300 часа работа на месец  мъжете получават по 660 евро, платени на ръка без никакъв документ.
Тази история за експлоатация на труда на сезонните работници на полето се случва в богатата австрийска провинция Тирол и далеч не е изолиран случай. Близо 70% от временно заетите в отглеждането и прибирането на реколтата в алпийската държава идват от страните от Източна Европа. Голяма част от тях не знаят или слабо говорят езика, което ги прави изключително уязвими при подписването на документи и запознаването с правата и задълженията. Не са редки случаите, когато с тази работа се захващат и квалифицирани кадри, подгонени от безработицата в родината им. Понякога цели групи хора са наети от техен сънародник, който „урежда“ отношенията с работодателя – заплащане, квартира, работа. Винаги твърди, че е договорил нещата много изгодно и за това никой не трябва да се обажда, да пита и да има претенции. Под страх да не загубят трудно намерената работа и да влязат в неприятности работниците мълчат и търпят експлоатацията.

Агрополитиката

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж....

Пазари, борси, цени

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански...

Хранителна индустрия

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ е издал актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен. Констатирани са...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия