60 млн. евро държавна помощ за австрийските фермери да се справят с щетите от сухото лято

Виена - София
От нашия кореспондент
През 1968 г. във Виена е имало само един ден с температура над 32 градуса С. Петдесет години по-късно горещите дни са шест, а след още 30 години те ще са 10. Това показва апликация на американското издание New York Times, разработена съвместно с Climate Impact Lab. Според данните там до края на века жегите в австрийската столица ще продължат да се увеличават.
Изследване на климатичните промени в алпийската република от 2014 г. сочи, че средната годишна температура в Австрия се е повишила с 2 градуса С спрямо 1880 г., а слънчевите дни в Алпите са се увеличили с 20% за последните 130 години. Причините за тези промени са заложени изцяло в човешката дейност и се дължат най-вече на емисиите от парникови газове.
И ако това са цифри от изследвания на учени и прогнози за бъдещето, данните от горещото лято на 2018 г. са съвсем реални.
Лято 2018: Горещини и суша
Докладът на Централния институт по метеорология и геодинамика показва, че лятото на 2018 г. е било четвъртото най-горещо лято в 252-годишната история на институцията, с два до три пъти повече горещи дни от средното за сезона. Освен с продължително задържане на високите температури този сезон се характеризира и с 20 до 25% по-малко валежи, което го нарежда сред 20-те най-сухи лета на Австрия. Данните показват още, че голяма част от екстремните стойности на температурата са измервани след 2000 г. – 12 от 20-те най-топли лета са били през новия век.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия