Рекордни добиви от лавандула

България запазва лидерството си по износ на лавандулово масло
Най-вероятно и през тази година България ще защити световната си лидерска позиция за износ на лавандулово масло, след като оперативните неокончателни данни показват значителен ръст както на засетите площи с маслодайната култура, така и на средните добиви в страната и особено в Добруджа. През 2016 г. България е изнесла 315 тона при общ добив на лавандула от около 14 000 тона и за втора година измести Франция от първото място, а през тази година се очаква значително нарастване на реколтата с 62,8 процента спрямо миналогодишната, или малко над 26 000 тона (виж Таблица 1 Производство на лавандула през последните години).
Освен това оперативните данни на „Агростатистиката“ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) към 10 август 2017 г. показват, че средният добив тази година е 403 кг/дка, което е с 23,6% повече от 2016 г. Това според оценка на агроекспертите се дължи на много успешното съчетание от увеличение както на реколтираните площи, така и на средните добиви.
Най-големите добиви са отчетени в областите Добрич (608 кг/дка), Търговище (548 кг/дка) и Шумен (452 кг/дка). Най-слаби са добивите тази година в областите Пловдив (145 кг/дка), Силистра (230 кг/дка) и Бургас (290 кг/дка) в повечето случаи заради лоши метеорологични условия по време на цъфтежа на лавандулата.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%. Това сочи анализът...

Хранителна индустрия

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Фрапантните разлики в цените на някои хранителни стоки на нашия пазар са недопустими, заяви...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия