Експериментите в земеделието, или как земята плени Тургай

Тургай Асланов е врял и кипял в земеделието. Знае много за сектора, защото непрекъснато търси информация. На 37 години е, но е най-възрастният във фирма ПР Инвест, където е мениджър. Колективът е млад, нахъсан, можещ. Не се плаши от трудностите и полага усилия да е в крак с новостите. Много е кадърен екипът и във всеки момент може да разреши голям проблем, да реши трудна задача, да се справи с неочаквани предизвикателства. С Тургай Асланов си говорим за настоящето и бъдещето на земеделието, защо техниката трябва да е нова и добре ли е да се правят експерименти с нови култури. Образно казано, обсъждаме от А до Я земеделието, което за Тругай е истинският живот. Възможностите на сеялката BEDNAR ще покажат на полето край плевенското село Търнене механизаторите на ПР Инвест в средата на септември. За първи път те ще я агрегатират към трактора Case IH Magnum 340 Rowtrac, който неотдавна дружеството e закупило. Целта на демонстрацията е да бъде показана машината BEDNAR в реално действие, коментира Тургай Асланов. Сеялката има отличен работен захват и бункер за семена със сериозна вместимост. Тя е комбинирана с дискова секция и това дава възможност да бъдат засявани различни видове култури. Може да бъде използвана не само при конвенционална, но и при минимална обработка на почвата. Осигурява качествена сеитба даже в сухи почви. Позволява да бъде променяно разстоянието между редовете. Изобщо сеялката има много предимства, които дават качество и оттук идват високите добиви.
Сеялката ще бъде изпробвана на два масива в землището на Търнене. С твърда пшеница ще бъдат засети две ниви – от 600 и 360 декара. В околностите на селото нашата фирма стопанисва 9500 дка земя. Сеем масиви с нахут, пшеница, леща, грах слънчоглед, тиква. Възможно е през следващата година да започнем с отглеждането на дини. Засега това са планове, които се надявам да реализираме успешно. Имахме уникално добра лятна кампания. Нивите ни се отплатиха с възможно най-добрите добиви. Дори в началото цените бяха добри, но после тръгнаха надолу. Сега пазарът е в застой, но ние имаме прекрасна база – силоз, три големи склада, сушилня, и ще почакаме. Вярвам, че и на нашата улица ще изгрее слънце. Междувременно обсъждаме бъдещето. Правим все още сметки дали да не се захванем с етерично-маслени култури. Ще е експеримент, но се надявам да се справим перфектно. У нас всеки втори производител гледа жито, слънчоглед, рапица ечемик. Е, ние ще избягаме от схемата.
Тургай откакто се помни, е свързан със земята. На полето е от съвсем малък с родителите, с вуйчо си и с дядо си, който вече е в по-добрия свят. И макар че не е завършил специалност, свързана по някакъв начин със земеделието, това изобщо не го притеснява и се чувства на мястото си тук. Пред него никога не е стоял въпросът за избор на престижна, модерна или доходна професия. Захванал се с нивите веднага след излизането от казармата през 2001 г. После пострадал в тежка катастрофа и заминал да се лекува в Испания. А там погледал кое, как и защо правят фермерите и установил, че точно земеделието е неговото амплоа.

Съжалява само за едно – стопаните на Запад имат подкрепата на държавата. За тях са създадени гарантирани цени, гарантирана купена продукция, субсидиите им са по-големи. А у нас изобщо не е така. И това е пречка за дребните земеделци, големите не страдат, убеден е мениджърът.

Има ли бъдеще земеделието – трудно ми е на този въпрос да отговоря на прима виста. То е засега успешен бизнес. Но съм убеден, че е важното да имаме самочувствие за това, което правим. Да трупаме опит и да се учим също е от значение. Необходимо е да търсим, да се образоваме и да се квалифицираме, да използваме средствата, предоставяни ни от Европейския съюз. Но сме длъжни да отчетем, че на земеделието трябва да гледаме с огромен респект. То е браншът, осигуряващ храната за цялото население на Земята. Лично аз не съм много убеден, че ще има радикални реформи в сектора след 2020 г. Визирам спирането на субсидиите на декар и отпадането на всякакви форми на обвързано с производството подпомагане. Може финансовата помощ да бъде трансформирана, но не и прекратена. Предвид важността на сектора вярвам, че ще бъде заложено на усилията за съхраняването на почвата, поддържането є и подобряването на нейното състояние. Тя трябва и занапред да осигурява на хората повече и по-качествени селскостопански продукти– все пак жителите на планетата се увеличават.
От фирмата залагат на нови производства. Затворили са цикъла. Не, не се занимават с животновъдство, защото няма кадри за този бранш. Не са построили и фуражен завод. Но вече имат инсталация за почистване на семена, които са готови за пазара. Създават продукция, която незабавно може да влезе в употреба. В края на август подготвили за посев и нахута.
Подготвяме много качествени семена, които може да изнесем в чужбина – по нищо не отстъпват на техните и дори им съперничат твърде успешно. Все още нямаме експорт, но и това ще стане, оптимист съм. Още повече че нахутът примерно е много популярен в арабските страни, в Испания. Нахутените семена са с по-високи хранителни качества от тези на граха, фасула и лещата. Отлична храна са и за хората, и за животните. Дава по-високи добиви от граха, фасула, лещата, соята. Не е взискателен към почвата. Отличен предшественик е на есенниците. Може да се засява след всяка култура, най-добре след пшеница, ечемик или ръж. Сега чакаме цена за него.
Въпреки че не му остава много време – нивите и техниката ангажират цялото му внимание, Асланов се стреми да открадне някой и друг час, за да понаучи нещо от по-напредналите в агробизнеса и от вещите в бранша. Непрекъснато търси информация за съвременни технологии, модерни машини, нетрадиционни култури. Стреми се да попълва празнините в знанията по отглеждането на нахута или на лещата, примерно в поддържането и подобряването на почвената структура и дори в техниката. Но за машините изцяло разчита на Римекс Технолоджийс.
Екипът на Римекс Технолоджийс винаги е в крак с актуалните тенденции и с търсенето на пазара. От фирмата предлагат техника от бъдещето, която е почти задължителна за всяко стопанство. Затова и ние изцяло разчитаме на тях. Свързва ни отлично сътрудничество, партнираме си чудесно, помагаме си взаимно. Те са доставчиците на всичките ни машини.

Важно е земеделците да притежават добра техника. Тя пести време, средства, консумативи, осигурява качествени мероприятия и отлични добиви. Сега заедно ще правим демонстрацията на сеялката BEDNAR на нашите полета.

Вярвам, че ще е успешна, защото Римекс Технолоджийс осигурява комплексните решения, заложени в портфолиото на фирмата, което е доста внимателно подбрано.
 Янка Апостолова

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%. Това сочи анализът...

Хранителна индустрия

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Фрапантните разлики в цените на някои хранителни стоки на нашия пазар са недопустими, заяви...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия