Печеливши и губещи в казуса „Калиакра“

Позатихналите за около две години скандали около българските територии в общоевропейската мрежа на защитените зони „Натура 2000“ отново се разгоряха и отново заради засегнати интереси на частни собственици на земи, включени в мрежата и върху които с министерска заповед се налага забрана за земеделие и строителство.
Как пламна скандалът
В основата на разногласията около трите защитени зони в крайморска Добруджа е решение на Европейския съд на ЕС, който задължи България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици в Калиакра, като демонтира ветрогенератори и голф игрище, тъй като българското правителство е разрешило тяхното изграждане незаконно. Ако България не се съобрази с решението на международните магистрати, първоначалната глоба може да е 1.5 млн. евро, а всекидневната - 20 хил. евро, до отстраняване на нарушенията. Европейската комисия даде срок до края на септември страната ни да приеме план за управление на защитената територия с мерки за предотвратяване на нейното увреждане.
Справка от трите общини в Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна и Шабла, на чиято територия са трите защитени зони, заради които се разгоря скандалът („Комплекс Калиакра“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, „Калиакра“ и „Белите скали“ за опазване на дивите птици) засягат общо 2501 имота - урбанизирана територия, от които 2187 са частни.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%. Това сочи анализът...

Хранителна индустрия

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Фрапантните разлики в цените на някои хранителни стоки на нашия пазар са недопустими, заяви...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия