За и против древните видове пшеница

Пшеницата е основната земеделска култура, осигуряваща най-много енергия и протеини за прехрана на човечеството. Тя е преминала през хилядолетно развитие от древния вид лимец до съвременните модерни сортове. Имената на някои от тези видове като еднозърнест (айнкорн) и двузърнест лимец (емер), спелта и камут доскоро се споменаваха само от археолози, учени, екстравагантни агрономи и фермери. Днес те придобиха повишена популярност в резултат на твърденията, че са носители на ценни качества, като приспособимост към неблагоприятни условия, пригодност за органичното земеделие, висока хранителна стойност и изходен материал за селекция. Основен мотив за тяхното възраждане е представата, че са подходящи за хора, страдащи от глутенова алергия. Глутенът е основна част от зърнения протеин. От него зависи качеството на тестото и хляба и вследствие на това е основен показател за оценка на хлебните пшеници.
Ранното прекъсване на изкуствената селекция ги е запазила в състояние на по-голяма устойчивост към болести и вредители, изискващи приложение на химически средства. Считани са за добра алтернатива за получаване на екологично чиста храна в сравнение с модерната пшеница.

Агрополитиката

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж....

Пазари, борси, цени

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански...

Хранителна индустрия

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ е издал актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен. Констатирани са...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия