Производството на храна, Луната и разположението на звездите

От нашия кореспондент в Австрия
Ако допреди няколко години на биоземеделието се гледаше като на екзотично модно течение, днес то заема все по-голямо място не само в малките магазинчета и щандовете на пазара, но и в големите супермаркети.
BIO стана символ на здравословно хранене, отговорно отношение към природата и устойчиво развитие на малките ферми. Същата тенденция се наблюдава и при биодинамичното земеделие, което непрекъснато отбелязва растеж не само в Европа, но и в САЩ. Популярният днес тренд всъщност съществува повече от 90 години. Цялата концепция за здравословно биологично производство на хранителни продукти е развита от австрийския учен и езотерик д-р Рудолф Щайнер през 1924 г. и е основана на идеята, че всичко в природата е в процес на постоянно преобразуване и че целият живот е един процес. Затова и цялата работа, свързана с производството на храна, трябва да бъде в хармония с Космоса, Луната и разположението на звездите. Според някои теории съвременното биоземеделие се основава на идейните основи на биодинамичното земеделие, но опростявайки някои принципи и практики. Често биодинамичното земеделие се разглежда и като по-високо ниво на органичните ферми, тъй като за получаването на сертификат е необходимо да бъдат изпълнени всички изисквания за органично производство плюс още допълнителни мерки, включително методите за подготовка на почвата.
Началото
С навлизането на първите химически препарати в земеделието възникват и първите въпроси, свързани с тяхното въздействие върху продукцията и почвата. Много фермери в Германия се оплакват от намаляване на репродуктивните способности на почвата. Това дава повод на Щайнер през 1924 г. да изнесе в Кобервиц, днешна Полша, цикъл от шест лекции, известни под името „Селскостопански курс“, които и до днес служат като основен пътеводител в биоземеделието. Тези лекции дават мощен импулс на земеделските стопани и още през 1927 г. във Вурцерхоф, малко село в провинция Каринтия в Австрия, се появява първото биодинамично стопанство. От 1928 г. биодинамичните продукти се продават под марката „Деметра“. Създадено през 1928 г., „Деметра“ обединява фермерите, които искат да развиват биодинамично земеделие.

Агрополитиката

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж....

Пазари, борси, цени

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански...

Хранителна индустрия

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ е издал актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен. Констатирани са...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия