АТАНАС ВАСИЛЕВ e управител на „Агрария Сървиз” ЕООД, Свищов

Фирмата предлага услуги в областта на селското стопанство. Лозарството пък е сред приоритетите на Василев. Наред с всички останали задачи той държи да е в крак с новостите и да е винаги на ти с него. Успешно разработва проекти, свързани с тази сфера, после ги реализира и така отново и отново. Заедно с екипа си обслужва масивите на Винпром - Свищов.
По думите му, когато се разчита на многовековните родни традициите във винопроизводството и културата на виното, задължително трябва да се върви към модерното и интензивното лозарство,където да бъдат прилагани най-съвременните технологични мощности и атрактивни цени. където човешкият фактор може да бъде ограничен. Вече имаме качествени нови лозя, съвременни технологични мощности и атрактивни цени. Засаждането на новите масиви е най-важният момент от инвестирането в сектора. Но има и проблем - първоначалната инвестиция е огромна, а възвращаемостта е много бавна.
Василев е убеден, че е много нужно осъвременяване на бранша. Секторът е много разединен. Всеки играе сам, а това не води до никъде. Всички винарни у нас работят самостоятелно, добре би било да се обединят винопроизводителите и да отстояват каузи като по-голям достъп до външните пазари, промени в Закона за виното и спиртните напитки.
Поне на този етап държавата не проявява особено голям интерес, лозарството не е приоритет. Засадените в България лозя са малко по площ в сравнение с масивите в световен мащаб. Заради това перспективите за развитие на сектора са свързани основно с подобряване на състоянието и сортовата структура на лозята. Наблюдаваната в световен мащаб тенденция към повишаване консумацията на червени вина е в полза на страната ни. Което означава, че е добре да бъде увеличен делът на качествените вина чрез модернизиране на технологиите. Атанас Василев е категоричен, че лозарството в България има голямо бъдеще – може бумът да е след три-четири или десетина години, но ще е факт. Защото то има дълбоки корени у нас. Освен това страната ни е единствената в света, в която се чества ден на лозаря – 14 февруари. Празникът идва още от древни времена и е сред най-жизнерадостните и най-обичаните. Запазен е от векове в българските традиции, впрочем като лозарството. Затова то ще пребъде, напук на трудностите. Това вече е доказано през годините.
„Ако все още ви терзаят съмнения, да знаете, че още предците ни са казали - виното не е песен, но кара сърцето да пее”, категоричен е Василев.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21,36 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия