СНЕЖАНА БОГДАНОВА е управител на „Бордис” ООД - село Скутаре, Пловдивско

Това е една от първите агрофирми в България. Създадена е в началото на 90-те години на миналия век, защото, както казва Богданова: „Имахме куража да го направим, тъй като със селско стопанство се занимаваме още от времето на социализма. Решихме, че няма значение дали е социализъм, дали е демокрация – ние трябва да правим това, което можем да правим най-добре.” Отглеждат около 1000 декара ориз, но също слънчоглед и пшеница. Неотдавна се захванали със зеленчуци и плодове - 100 декара патладжан, домати и зеле. През тази година засели още 200 декара с дини и пъпеши. Дружеството има собствен соларен парк и сега той носи приходи от продажба на електричество. Средствата за соларния парк са от земеделието, а печалбата от него се вкарва обратно в нивите. За да е стабилна една фирма, само печалбата е недостатъчна. Важна е социалната политика, изтъква Богданова. Тя е категорична, че всяко дружество ще е добре, щом работниците са добре. И в „Бордис” правят всичко по силите си в тази посока. Там няма текучество и недостиг на работна ръка.
По думите й стабилно равнище в земеделието се постига с постоянно осъвременяване на технологиите. Важен е изборът на препарати, с които се третират земеделските култури. Машинният парк също трябва да е съвременен, задължителни са инвестициите в техника, така че да бъдат спазвани всички технологични срокове, да се пести от гориво, за по-кратко време да се обработват по-големи площи, с по-малко хора да се произвежда повече.
Богданова среща и трудности, които обаче изобщо не я отказват, а само засилват хъса й. За нея например е проблем да вземе банков кредит за нова техника, въпреки че фирмата стои добре и е коректна. Кредитните институции не са особено склонни да дадат заем в нужния размер, защото тя и съпругът й са надминали 55 години. „Затова ще разчитаме на наши средства и ще се стремим към по-големи печалби, за да ни достигат парите за нова техника”, обобщава тя.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21,36 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия