ЛЮБОМИР ДИМИТРОВ е мениджърът в „София Кампо“ ООД

Отговаря за логистиката в пълния й обем. Неговите задачи са твърде много, задълженията – още повече. Сред тях са и техниката да е изрядна, всяка машина да е заредена с гориво, със семена, с тор, а пръскачките - с препарати. Но когато е необходимо, сяда и в трактора и в комбайна. На линия е 24 часа седем дни в седмицата.
Още като 14-15-годишен юноша Любо прави първите си стъпки в агробизнеса. Помага във фирмата през ваканциите, включва се успешно в кампаниите. Научава много – за спецификата на почвата, за новите технологии, за съвременните машини, които нямат нищо общо със старите, за времето и неговите шеги, за културите и най-добрите начини за оглеждането им, както и за хората естествено. И така узрява. Работата на полето го прави много щастлив. Там се чувства наистина на мястото си. Открива в земеделието нужното очарование, защото то дава възможността всеки да види съвсем в прекия смисъл плодовете на труда си.
В земеделието бяха инвестирани много пари - като евросубсидии по линия на директните плащания, а и по Програмата за развитие на селските райони. Но налице са случаи, в които евросубсидиите изкривяват ситуацията. Заради финансирането някои предприемачи отглеждат всякакви екзотични култури, стигна се до развиването на странни дейности, коментира той и дава за пример огромните площи с тикви, някои от които изглеждат потресаващо, и никналите по-бързо от гъбите къщи за гости, които собствениците ползват за вили и за жилища.
Въпреки това земеделието има бъдеще, сигурен е Димитров. Той е категоричен, че е най-перспективният сектор. Още повече че страната ни притежава и дава необходимите условия, климатът и почвите са в перфектната симбиоза. Но е жизненоважно секторът да бъде осигурен с кадри. До 10 - 15 години средният персонал ще е на кота нула. Няма да има оператори на земеделска техника, която е на много високо равнище. Младите не осъзнават перспективата и затова трябва да бъдат набелязани и реализирани конкретни мерки в образователната сфера. Професионалните колежи са задължителни, специалностите в селскостопанските гимназии се нуждаят от преглед и осъвременяване. Държавата се е фокусирала към туризма, младите са се ориентирали нататък и няма как да си дадат сметка, че земеделието е престижно.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21,36 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия