НАДЯ МИНЕВА е изпълнителен директор на Винпром - Свищов

Познават я като силна дама, която с нежна усмивка и твърда ръка управлява успешна компания. Гордее се, че клиентите на винарната са научени да пият наистина качествени вина. Това ги кара да търсят и да опитват отново и отново различни марки, не само родни, но и чуждестранни. Крайният потребител пробва и в крайна сметка се връща към българското, а това е чудесно, убедена е тя.
Розетата на свищовския винпром са едни от най-търсените на пазара. И това е така, защото дружеството не прави компромис с качеството независимо от количеството, което предлага.
Районът е много специфичен, което позволява белите вина и розето да са с перфектни качества. Те са уникални с тероара си – тероар е френска дума и няма точен превод на български. Понятието обединява в едно почвите, климата, околната среда, определящи специфичния вкус и узряването на гроздето в определени райони, микрорайони или отделни парцели. От значение са също ориентацията и наклонът на лозето, а тези общи условия дават специфичен характер на виното.
Доказателство за верността на пътя, по който върви екипът на дружеството, и точността на стратегията са наградите от последните години. Сред най-престижните са: Commended Winner 2015 на международно състезание в английската столица Лондон за Шардоне Gorchivka 2014, златни медали за Розе AUREOS и Розе GORCHIVKA на международния конкурс Mondial du Rosé 2015 в Кан, Франция, Commended award на най-големия винен конкурс с международно значение Decanter World Wine Awards 2016 за Каберне Совиньон, GORCHIVKA 2014 и Шардоне Aureos 2015. Фирмата е отличена с над 33 медала от различни международни надпревари. Едно от най-награждаваните свищовски вина е шардоне, което и според пазара е сред най-добре позиционираните – то е с четири отличия за последния период от световни конкурси. За да представя нови реколти качествени вина, ръководството на фирмата разчита на строгия контрол при производството. Изключително добър е технологичният екип, който следи стриктно изцяло процесите, и консултантът, който проверява качеството на крайния продукт.
Налице е пълен контрол на всеки детайл от производството на истински добро вино, включително качеството на лозето, начина му на гледане, брането. За да отговаря на съвременните тенденции, през последните години фирмата поднови два от основните лозови масиви в местността Совата. Там са засадени разнообразни бели сортове – траминер, совиньон блан, мускат, както и червените каберне фран и марселан. Всички лозя са със системи за капково напояване. Модернизирана е избата. Това е начинът избата да е конкурентна на българския и на международния пазар.
За Винпром – Свищов, износът на продукцията е важен, защото това е начин да реализира големи обеми, които няма как да бъдат поети от българския пазар. Качествени вина на рентабилни цени са експортирани в Полша и Виетнам, Германия, Чехия, Швеция. В скандинавската държава изключително добре са приети белите вина и там определено ще бъдат предлагани по-големи количества. Международната партньорска мрежа бележи ръст всяка година.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21,36 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия