Евродепутат Мария Естер Еранс Гарсия: Прагът на директните плащания - не по-нисък от 100 000 евро

Общата селскостопанска политика има висшата цел- да осигури храната на европейските граждани. Искаме да дадем зелена улица на новата ОСП, но тя наистина да бъде обща и да подкрепя земеделието в целия ЕС. В момента страните- членки се конкурират при неравностойни условия на пазара. Не би трябвало да съществува риск от ренационализация. Това каза Евродепутат Мария Естер Еранс Гарсия на пресконференция в Брюксел, която бе с акцент върху предложенията на Европейската комисия за промени в ОСП след 2020 г.
Тук предлагаме изготвения от Мария Естер Еранс Гарсия Проект на Доклад относно предложения от Европейката комисия Регламент за стратегическите планове за ОСП, предоставен на „Агробизнесът“ от Институт за агростратегии и иновации
С доклада се предлагат 448 изменения в предложените от ЕК текстове. Едни от най-интересните изменения касаят тавана на директните плащания и размера на обвързаната подкрепа.

Новата ОСП ще подкрепя малките и средните


80% от евросредствата отиват при 20% от производителите. Тази практика трябва да се промени

„Надявам се, че през втората половина на 2019 г. Европейската комисия ще бъде готова с промените в Общата селскостопанска политика след 2020 г.“, каза еврокомисар Фил Хоган по време на „EU Agricultural Outlook conference“, която се проведе в края на миналата година в Брюксел. Румънското председателство на Съвета на ЕС ще продължи да работи върху заключенията по ОСП, допълни той.
„Предстоят избори за Европейски парламент и ние ще направим всичко възможно, за да приключим с предложенията за промени в ОСП преди да изтече мандатът на настоящия парламент.“, заяви Фил Хоган.
Подкрепата на доходите за фермерите в новата Общата селскостопанска политика ще бъде обвързана пряко с изпълнението на ясни задължения относно запазването и повишаването на качеството на водата, почвите и въздуха. Това каза еврокомисар Фил Хоган по време на пресконференцията, която бе с акцент върху предложенията на Европейската комисия за промени в ОСП след 2020 г.
Справедливостта ще бъде основен приоритет при плащанията, подчерта той и посочи, че неговите предложения за промени в ОСП специално внимание е обърнато на подкрепата за малките и средните стопанства. 80% от парите отиват при 20% от земеделските производители. Това трябва да се промени.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Големите вериги супермаркети ще трябва да предават безплатно непродадените си хранителни стоки на помощни организации

Големите вериги супермаркети ще трябва да предават безплатно непродадените си хранителни стоки на помощни организации

Големите вериги супермаркети в Чехия ще трябва да предават безплатно непродадените си хранителни стоки...

Хранителна индустрия

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в град Ямбол.  Студентите във факултета по...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия