Римекс Технолоджийс показа нови технологии в земеделието

Новите технологии при пръскачките Tecnoma предизвикаха фурор сред многото земеделски производители от Северозапада, дошли да видят демонстрациите на селскостопанска техника край врачанското село Борован. Те бяха организирани от Римекс Технолоджийс на полето край търговско-сервизната база на компанията. В продажбено-сервизния център стопаните разгледаха телескопични товарачи Merlo, плугове и друга почвообработваща техника с марката ER.MO, високотехнологичните индиректни сеялки на Bednar, машините за минимална обработка на Salford, пълната гама техника за почвообработка, както и сеялки за пролетни и есенни култури на Agrimir.
Фокусът на демонстрацията бяха новите технологии при пръскачките Tecnoma, на които Римекс Технолоджийс е официален представител за България. Те са високопроизводителни, пестят време, разходи, осигуряват комфорт на механизатора. Системата за контрол позволява управление на всички функции на машината. Във всеки момент може да се види на дисплея информация за използваното количество препарат на декар, налягането, скоростта, с която се движи пръскачката. По-дребните производители, представителите на кооперации и управителите на по-големите селскостопански фирми съвсем отблизо и от първа ръка имаха възможността да се убедят, че пръскачките Tecnoma са надеждни и разполагат с голям работен захват. Те са идеалното решение за висока производителност и ефективност при пръскането с минимално въздействие върху околната среда, гарантират високи резултати. Впечатляващ се оказа хидравлично променящият се просвет от 1,2 до 1,8 метра. Независимото управление на дюзите и секционният контрол са още един плюс за перфектната растителна защита и прецизното подхранване на посевите. Осигуряват перфектна работа за всеки посев независимо от стадия на растеж, правилно изпръскване и желани резултати. Управлението на променлива норма на изпръскване гарантира работният разтвор да бъде колкото трябва и където трябва. Технологиите са много усъвършенствани и иновативни. Чрез тях се постига икономична, качествена и прецизна работа.
Голям интерес предизвикаха сред земеделските производители пневматичните сеялки за директна сеитба на Salford. Ниският разход на гориво и високата производителност са еднакво необходими на всички от бранша. А самият факт, че с 12-метровия захват може да бъдат засети 130 декара за час е впечатляващ, коментираха хората. Подобна техника вече е много необходима, тъй като позволява кампанията, независимо пролетната или есенната, да приключи качествено и в срок при превъзходна производителност. От огромно значение е, че дисковите ножове са разположени пред изсяващите дискове, проникват в почвата и надробяват растителните остатъци. Така машината може да работи при необработени ниви, затрупани примерно от слама или царевичак. Ефективността на сеялките дори при трудни условия е изключителна, смятат фермерите.
Римекс Технолоджийс е сред най-добрите доставчици на селскостопански машини. Компанията предлага техника, изключително подходяща и напълно съобразена с българските условия, тя дава по-добрите резултати, от които стопаните имат нужда. Осигурява така необходимата конкурентоспособност на европейския и на световния пазар, бяха само малка част от коментарите на събралото се множество. От огромно значение са по-високите добиви, значително увеличената производителност, намаленото технологично време на обработка, понижените разходи за гориво и поддръжка, осигурени от съвременните машини, допълваха хората.
Гостите на демонстрацията разгледаха отблизо и други машини от портфолиото на компанията, изложени на площадката. Екипът на Римекс Технолоджийс отговори на всички зададени въпроси.Земеделците: Видяхме техника, създадена с грижа към хората и към природата
И какви са впечатленията на стопаните от видяното споделя мениджърът на фирма „Колендро” ЕООД от Кнежа Пепа Вълчинкова.  Дружеството обработва около75 000 дка земя и си сътрудничи с Римекс, сега Римекс Технолоджийс, вече четвърт век. Вълчинкова има поглед върху техниката и защото пръскачката Tecnoma е третата от серията, която фирмата има.
- Това, което видяхме при експлоатацията на пръскачката на терен, зарадва и впечатли не само мен, но и колегите от Северозапада, които присъстваха на демонстрацията. Техниката е добре замислена с идеята да помага на хората и да изпълнява своите функции. Всяко нововъведение в нея облекчава в голяма степен работата. Добре е оформена като дизайн, красиво изглежда, а демонстрацията с преминаващ автомобил под нея беше приятната уникална изненада. В кабината механизаторът се чувства комфортно. Много практично са разположени всички бутони и клавиши на командното табло, които осигуряват цялата необходима по време на процеса информация. Следят се количеството на използвания препарат и оставащото в резервоарите, препокриването на площите и избягването на дублирането на обработените вече посеви, дава информация за координатите. Това са само малка част от плюсовете. Има още куп предимства, които гарантират успеха на стопаните и запазването на природата, съхраняването ѝ за идните поколения. Качеството на разпръскване е отлично, впечатляваща е системата за прибиране на крилата при придвижване. Използването на такива пръскачки наистина е удоволствие. Хората непременно трябва да ги видят.
Вълчинкова коментира и новостите, заложени в следващите модели на пръскачките Tecnoma. Хидравлично разпъване на преден и заден мост, хидравличната корекция на височината за всяко колело е много добра идея. Има опция за височината на всяко колело според терена, на който работи.
- Това са прекрасни нововъведения. Такава модернизация е за клиенти като нас, които обработват много трудни терени в пресечени местности. Много е вероятно да купим такъв модел за нашата фирма.
Дружеството все още няма в машинния парк от пневматичните сеялки за директна сеитба на Salford. Въпреки липсата на преки наблюдения от работата им, Вълчинкова е впечатлена от тях. Чула е мненията и на нейни колеги, които ги използват. Научила е повече и от екипа на Римекс Технолоджийс на демонстрацията край Борован.
- Сеялките са високопроизводителни заради двойнодисковата система на сеитба, а по-ниската мощност е само плюс в работата им – намален е доста разходът на гориво. От колеги зная, че осигуряват качествена и равномерна кълняемост на зърното. Рапицата дори пониква през по-дебел слой растителни остатъци. Конструирани са така, че добре нарязват растителните остатъци, след тях полето е равно и чисто. Притежават прецизен контрол на дълбочината, работната им скорост е висока. Много е лесно регулирането на натиска на изсяващия ботуш, даже няма нужда от допълнителни инструменти. Дисковете No-Till осигуряват перфектната обработка на почвата.
  Янка Апостолова

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия