Фермите настъпват към сградите в града

Растениевъдството в закрити вертикални ферми набира все повече привърженици

Виена - София

В последното десетилетие идеята за вертикални ферми в града набира все повече популярност и все по-често успешно се прилага на практика. Технологиите достигнаха степен на развитие, позволяваща превръщането на старо индустриално хале в модерно място за производство на зеленчуци да се осъществява бързо и лесно. Световен лидер в развитието на така наречените вътрешни ферми (indoor farms) е Япония. Новият метод се прилага активно в Китай и САЩ, включително вече и в Европа.
В Австрия също се изграждат първите закрити стопанства без обработваема земя. Алпийската държава, която е лидер в ЕС по производство на био зеленчуци, вече има и свой Институт за вертикално фермерство и влага все повече средства в развитието на модерно земеделие. Макар че за производството на такава продукция не се използват пестициди и торове, тя все още е далеч от възможността да бъде сертифицирана като „био” по европейските стандарти.
Модерното градско фермерство върви ръка за ръка и с новите тенденции в кулинарството. Така освен нови начини за производство на кълнове, растения и зеленчуци се появяват нови видове такива и нови рецепти.
Зелени подправки на стелажа
Пионер на вертикалното отглеждане на храни в Австрия е машинният инженер Отомар Рутнер, който още през 60-те години представя 41-метрова кула, на която се отглеждат растения. Няколко десетилетия по-късно идеята за земеделие без земя бавно набира популярност. През 2015 г. започва отглеждането на водорасли в 6-метрови стъклени тръби. В провинция Бургенланд пък се намира най-голямата в Европа закрита ферма за уасаби.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия