Помощите от ЕС ни превърнаха в страна на тиквите

Последното проучване на европейската статистическа служба „Евростат“ отреди на България първо място за 2016 г. по производство на тикви и кратуни в Европейския съюз. Изследването беше представено с шеговитото заглавие на рубриката „Пакост или лакомство“ в навечерието на тазгодишния празник Хелоуин – 1 ноември, на който традиционно се правят „страховити“ фенери от едрия зеленчук.
И още нещо необичайно освен името на рубриката. Още в началото „Евростат“ се обръща към своите потребители: Знаете ли, че България е най-големият производител на тикви и кратуни в ЕС? Почти 12 хиляди хектара са засети с тази култура, а през 2016 г. са произведени 133 000 тона тикви. Честит Хелоуин!
Произведените през 2016 г. в нашата страна тикви представляват сериозен ръст спрямо предходната година, когато от родните бостани са обрани едва 25 200 тона от зеленчука. В любопитната класация на „Евростат“ на второ място е Испания с 97 000 тона, а трета с 1000 по-малко – 96 000 тона, е Франция. Доста по-назад в първата петица остават Германия (87 000 тона) и Португалия (75 000 тона).
В Европа обаче страната ни заема второ място след южната ни съседка Турция, където миналогодишната реколта е била 138 000 тона, но на доста по-голяма територия – върху 67 хил. хектара, докато засетите в България тикви са били върху 11.76 хил. хектара.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година

Украйна е изнесла над 21,36 милиона тона зърно от началото на текущата пазарна година...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия