Матиас Пфенинг: BASF дава рамо на интензивното зърнопроизводство в България

Матиас Пфенинг е един от създателите на технологията Клиърфийлд Плюс в BASF. Експерт по хербициди с над 25 години стаж в областта. Консултант с широко портфолио от клиенти в Русия и Германия. От 15 години работи върху Клиърфилд, впоследствие и Клиърфийлд Плюс технологията, негово задължение е да одобрява в Германия онези нови Клиърфийлд и Клиърфийлд Плюс хибриди, както и съответните хербициди за тях, които са преминали успешно тестовете на BASF.
- Когато разработвахме Биатлон 4Д, ние се стремяхме да увеличим неговата гъвкавост и продължителността на неговото действие. Постигнахме го чрез съчетаване на две активни химически съставки. Имаме и синергия при тяхното действие или, иначе казано, едно плюс едно е повече от две при съвместното им действие. За нас в BASF гъвкавостта на един хербицид за житни култури като Биатлон 4Д означава, че той може да бъде прилаган при широк диапазон от температури както през есента, така и през пролетта. За разлика от Германия, където върху житните култури се действа веднъж през есента и веднъж през пролетта, за България това не е необходимо, защото условията са други. Ефектът се получава от едно третиране, независимо дали през есента или през пролетта. Не на последно място сред предимствата на продукта е неговият широк спектър на действие. Ние можем да контролираме повече от 80 широколистни плевела и не само едногодишни, но и многогодишни.
 Другият голям хербицид, който разработихме специално за технологията Клиърфийлд Плюс, е Пулсар Плюс. Началото на технологията Клиърфийлд поставихме преди повече от 15 години. Клиърфийлд технологията стартира в Европа най-напред в Унгария и Турция през 2003 г. Оттогава тя се наложи и в другите страни от Европа, включително и в България. Самите вие се убедихте в предимствата на технологията, но BASF продължи да инвестира, за да разработи новата, още по-добра Клиърфийлд Плюс технология. Ако технологията Клиърфийлд от 2003 г. беше революция в земеделието, то сегашната Клиърфийлд Плюс технология е нейното ефективно надграждане.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цената за едно яйце за Великден може да достигне до 40 стотинки, съобщават от...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия