Животновъдството в ЕС ще продължи да нараства поне до 2030 г.

Животновъдството в Европейския съюз ще продължи да расте със сигурност до 2030 г., тъй като ще се възползва от постоянно увеличаващото се търсене на преработени животински продукти. Очакванията са потреблението на сирене и млечни продукти да нараства, докато търсенето на прясно мляко ще намалява плавно през следващите 10 и повече години.
Това са част от прогнозите на Европейската комисия за периода 2017 - 2030 г., описани в поръчан от нея доклад за селскостопанските пазари и разработен въз основа на наличната информация към края на септември 2017 г. за селскостопанското производство в Европа и света, включително на световни организации като ОИСР, ФАО и Световната банка.
Пазар на мляко и млечни продукти
През 2030 г. световното производство на мляко се очаква да достигне повече от 1 млрд. тона, което означава, че средногодишното увеличение ще бъде 16 млн. тона.
Очаква се ЕС да задоволи 30% от световното търсене, като прогнозите за количеството прясно мляко в съюза в нетната търговия са да достигне малко над 10.8 млн. тона през 2030 г., в сравнение с 10.5 млн. тона през 2017 г. Успоредно с това ще са необходими близо 900 000 тона повече мляко годишно, за да се задоволи нарастващото вътрешно потребление в ЕС главно за сирена и за преработката на други млечни продукти. Заедно с други стоки като месо и домати повечето млечни продукти ще се използват и като съставки, за да се отговори на нарастващото търсене на преработени храни като пица, готови ястия и сладкиши. В същото време потреблението на прясно мляко се очаква да продължи да намалява.
Нова Зеландия и САЩ ще останат основни конкуренти на ЕС при износа на млечни продукти, а заради нарастващото търсене в света ще се стигне до ежегодно увеличаване на производството на мляко в ЕС малко под 1% годишно (или 1,4 милиона тона). Най-голям ще бъде приносът на бързо възстановеното производство във Франция и Германия.
През 2017 г. всички цени на млечните продукти се възстановиха след значителното поевтиняване през 2015 и 2016 г., а поскъпването се дължи на спадналото производство през последното тримесечие на 2016 г. и първото тримесечие на 2017 г., като в същото време търсенето нараства силно.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия