Европейската комисия поведе битка срещу пластмасовите боклуци

Да се намали употребата на пластмасови опаковки, които не подлежат на рециклиране, е амбициозната цел на Европейската комисия (ЕК) с най-новата си стратегия за пластмасите, която не е законодателен акт, а намерение. Защо например да се използват сегашните пластмасови сламки от децата за консумация на сокове и безалкохолни напитки, след като те се разграждат много бавно. Тяхното ползване лесно може да бъде избегнато или заменено, ако на децата се обясни, че разграждането им отнема около 300 години, в които те ще замърсяват природата, даде конкретен пример вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс.
Той предупреди, че ако не променим начина, по който произвеждаме и използваме пластмасите, до 2050 г. в океаните ни ще има повече пластмаса, отколкото риба. „Трябва да спрем навлизането на пластмаси във водата, в храната ни и дори в телата ни. Единственото дългосрочно решение е да се намалят пластмасовите отпадъци чрез рециклиране и повторно използване в по-голяма степен“, посочва Тимерманс.
Основната идея на новата стратегия е да бъде ограничено еднократното използване на пластмасите и да се намалят пластмасовите отпадъци, които замърсяват околната среда. По-важното обаче е да се намери цялостен подход, при който пластмасите да се произвеждат така, че по-лесно да се рециклират, а тези, които не могат да бъдат преработени, да бъдат забранени или силно ограничени.
Предвиждат се мерки, които да доведат до насърчаване на разделното събиране и рециклирането на пластмасови отпадъци, както и до ограничаване изхвърлянето на пластмасови отпадъци в околната среда и предотвратяване навлизането на микропластмаси в морска среда.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия