Най-търсени са тракторите, комбайните, мулчерите и машините за директна сеитба

Продажбите на трактори и друга селскостопанска техника показват значително увеличение през 2016 г. на всички основни световни пазари. Най-търсени са тракторите, комбайните, мулчерите и машините за директна сеитба. Европа  приключва периода с положителни резултати, които се обуславят от влизането в сила на новите стандарти за ускорена регистрация на  наличните машини.
Световният пазар на селскостопански машини отбеляза ясно положителна тенденция през 2016 г., макар и с много различни проценти в отделните страни. Имаше огромен растеж в Индия и Китай, които през първите девет месеца на годината показаха увеличение на продажбите на трактори съответно от 19% и 33%. Предполага се, че до края на годината те са надвишили съответно 600 хиляди и 500 хиляди броя. Руският пазар (+ 20% през септември) и Бразилия (+ 11%) също регистрират високи резултати, а американският пазар в края на годината отбеляза ръст от 4,5% и над 220 000 регистрирани трактора – постижение за страна, която се гордее с високо ниво на механизация и илюстрира типичната динамика на зрелите пазари. През 2016 г. в Европа са регистрирани общо 165 хиляди регистрирани трактора.
С оглед влизането в сила на Регламент 167/2013 - новото европейско законодателство, от януари 2018 г. са валидни нови критерии за одобрения, затова отделните направления в сектора са приели повече маркетингови инициативи за пускане на пазара на запасите от вече произведени машини, които не отговарят на новите правила. Това се вижда много ясно в страните, които имат най-голям обем продажби на пазара: регистрациите в Германия нарастват с 19,3% за годината (до 33 700 броя), в Испания увеличението е от 8% (12 000 броя). Най-значителното нарастване е в Италия – 23,8%  или 22 700 регистрирани трактора.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цената за едно яйце за Великден може да достигне до 40 стотинки, съобщават от...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия