Трудният път на българското вино

Началото на лозарството и винарството у нас е предшествало българската държава и е поставено от траките, считани за едни от най добрите винари през античността. Сред най-почитаните от тях е богът на виното Дионисий. При идването си на Балканския полуостров славяните и прабългарите продължават силно развитите тракийски традиции. След налагането на християнството култът към Дионисий отмира, празникът се християнизира и започва почитането на свети Трифон като покровител на лозарите и винарите и свързаните с него обредни практики на празника „Трифон Зарезан“. По време на Средновековието църквата в България, както и в Европа взима винопроизводството под покровителство и голяма част от лозята са нейна собственост.
По-нататъшното развитие на лозарството и винарството е свързано със значителна динамика, с редуване на периоди на възход и упадък. По време на османското владичество производството на вино е забранено от ислямската религия и българите продължават да произвеждат вино само за домашно потребление.

Прикачни гроздокомбайни от Pellenc серия 8000

Тези модели гроздокомбайни са изключително ефективно и рентабилно решение за механично прибиране на грозде. В съчетание със системата за автоматично почистване и сортиране на грозде Selectiv’ Process се постига чистота на реколтата до 99.82%. Комбайните са оборудвани с редица системи за извършване на качествена работа, сред тях са автоматичната система за водене на машината, управление на функциите на машината от кабината на трактора – система EASY Control и Джойстик за управление, възможност за работа на наклонени терени до 32.5%, Easy Smart – система за контрол на работата на прибиращата глава и др.

Водещи производители на вино в света използват гроздокомбайн Pellenc

Гроздоберът като част от технологичния процес за производство на вино е от съществено значение за крайния резултат. Все повече в страните – производителки на вино, се отдава предпочитание на механичното прибиране на гроздето. Големите винари оценяват работата с гроздокомбайн, защото той им гарантира най-важните изисквания за добро вино:
>    Чисто грозде - благодарение на съвременните вградени отделящи и очистващи системи
>    Бързина на гроздобера и минимални загуби
>    Премахване на контактния елемент на стъблата и зърната
>    Отпадане на грижата за работна ръка.
Гроздокомбайните Pellenc са №1 в света по качеството на механичното прибиране на грозде благодарение на внедрени технологични иновативни системи - патентовани разработки на компанията Pellenc. Всички водещи производители на вино в света активно използват този гроздокомбайн.

200 000 тона грозде отиват за вино тази година

„Очаква се преработеното грозде за вино през тази година да бъде над 200 000 тона.“ Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който откри гроздобера в пазарджишкото село Черногорово. Той подчерта, че тазгодишната реколта е с отлично качество, което е предпоставка за добри вина. Положителна тенденция е и увеличаването на относителния дял на виното с по-висока експортна цена.
„Лозаро-винарският отрасъл у нас е на много високо ниво, а към момента регистрираните винарски изби са над 260, като постепенно нарастват“, каза още той. В България има над 660 000 дка лозя, като много от тях са създадени или реновирани по европейски програми. Министърът отбеляза, че интересът към производството на вино в България расте. Основните външни пазари за българското вино са Русия, Китай, Великобритания и други.
Министър Порожанов обясни, че в подкрепа на сектора се очакват около 26 млн. евро годишно до 2024 г., което ще даде възможност на производителите да преструктурират винените лозя.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия