Площите с пшеница растат в различни части на света

Влошените климатични условия в Северното полукълбо ще принудят селскостопанските производители да намалят посевите с пшеница, но сравнително високата рентабилност от производството на тази важна за изхранването култура ще стимулира увеличаването на площите с пшеница в различни части на света за пръв път през последните четири сезона, пише в есенната прогноза на Международния съвет по зърното (IGC)
Факторът влага на почвата
В същото време в страните от ЕС, които общо реализират над 50% от световния износ на пшеница, високата износна цена през последните две години може да се окаже решаващ фактор за увеличаване на площите с пшеница в Европа. В същото време качеството на реколтата може да бъде по-слабо заради дефицит на почвена влага, предупреждават от IGC.
След период на недостатъчно количество валежи в Русия дъждовете през септември са запълнили запасите от почвена влага. В края на септември е осъществена 67% от планираната сеитба на зимни култури (преимуществено пшеница), сочат последните данни на центъра за анализи „Русагротранса“. Това означава, че темповете са по-високи от миналогодишните по това време.
В Украйна има дефицит на почвена влага и там количествата на падналите валежи през септември са значително по-малки, отколкото в Русия. По данни на аграрното ведомство в Киев сеитбата изостава и към края на септември е на ниво 32% от планираната. Това може да се отрази негативно върху реколтата, предупреждават аграрни специалисти.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия