Изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев участва в кръгла маса за обсъждане на проекта "Сподели България"

Изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев заедно с министъра на туризма  Николина Ангелкова  участва в кръгла маса в гр. Бургас за обсъждане на проекта "Сподели България" относно 12-те винено-кулинарни дестинации.
 С представители на местната власт и туристическия и земеделски сектор в региона  бяха дискутирани дестинациите „Добруджа и Северно Черноморие“ и „Южно Черноморие“.
Кръглата маса е част от инициативата за създаване и утвърждаване на дестинациите, по която съвместно работят Министерството на туризма, Министерството на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по лозата и виното.
 До пика на гроздоберната кампания остават 20 дена и ако времето се задържи с високи температури, ще налее захар в гроздето и ще приберем добра реколта. Очакванията за гроздовата реколта са за по-малко като количества грозде. Надявам се в качествено отношение нещата да стоят по-различно, коментира Красимир Коев.

Учен от университета „Харпър Адамс” посети Земеделски институт - Шумен

Стивън Мансбридж, старши преподавател по животновъдни науки и биоинформатика в Harper Adams University – Великобритания, посети Земеделски институт - Шумен.
  Мансбридж прояви интерес към експерименталната дейност на учените от института свързана със свиневъдството и храненето на моногастрични животни, тъй като изследванията му са насочени към използването на пробиотици, фуражни ензими, хранителни добавки, смилаемост на хранителните вещества при прасета и пилета. Резултатите от проучванията му имат практическо приложение за стимулиране на здравето, производителността и благосъстоянието на животните. Те съвпадат напълно с научните интереси на част от колектива и са добра основа за бъдещи съвместни проекти.
 Мансбридж е член на Британското дружество по животновъдни науки, на Британската академия за висше образование - FHEA и на Кралското общество по биология MRSB.
Визитата му се осъществи по програма Еразъм+ и е продължение на сътрудничеството между двете научни организации, което стартира преди няколко години.

Зам.-министър Добрев:110 от общо 133 километровото съоръжение за превенция срещу Африканската чума вече са изградени

110 от общо 133 километровото съоръжение за превенция срещу Африканската чума вече са изградени, обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на контролни проверки в района.
 Предстои и подсилване на оградата и поставяне на отблъскващи мигриращите животни репеленти, като се очаква тя да е готова през следващата седмица. По време на проверката, извършена съвместно с регионалните структури на Българската агенция по безопасност на храните, беше установено че на входовете към България на граничните пунктове с Румъния са поставени вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, влизащи в страната.
 Прави се постоянна проверка на колите и преминаващите граждани за наличие и пренасяне на храни, съдържащи продукти от свинско месо. Внасянето на такива продукти е забранено и те се конфискуват и поставят в хладилни камери на БАБХ на граничните пунктове.

Ново мобилно приложение разпознава вредители по оризовите култури

Приложение, разработено съвместно от Академията по селскостопански науки и Института за интелигентни машини към Китайската академия на науките, може да разпознае над 50 вредителя по оризовите култури.
Потребителите могат да свалят приложението на мобилния си телефон и да идентифицират вредителите чрез база данни като снимат насекомото. Приложението може да даде и препоръки кой пестицид да се използва. Степента на разпознаване надхвърля 80%. Тестовата версия вече е достъпна за селскостопанските отдели.
 Наскоро екип  учени от Китайската академия за инженерни науки  създаде хибриден ориз в морска вода. Използвайки молекулярна технология при селектирането, те са успели да получат добив от 1000 кг. На декар. Новият сорт ще бъде засаден в 6 провинции, а до 2020 – в цялата страна.

Страните от Централна и Източна Европа ще работят заедно за съвместни решения на глобални проблеми

България, Румъния, Словения и Хърватия, заедно със страните от Вишеградската група (Чешка република, Полша, Унгария и Словакия) подписаха  Обща позиция по Предложението за директива на Европейския парламент и на Съвета относно нелоялните търговски практики в отношенията между стопански субекти по веригата за доставка на храни. Тя ще бъде представена в рамките на следващото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.
„Страните от Централна и Източна Европа трябва да работят заедно за съвместни решения на глобални проблеми“, заяви  заместник-министърът Вергиния Кръстева. Тя подчерта, че по този начин гласът на Страните от ЦИЕ ще бъде чуван и успехът гарантиран. Кръстева участва в срещата на високо равнище на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група (Чешка република, Полша, Унгария и Словакия) и България,  Румъния, Словения и Хърватия, която се проведе в Опонице.
 Акценти в дневния ред бяха:въпроси, свързани с пакета от законодателни предложения относно бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г, формулиране на стратегическите приоритети на Инициативата на страните от Централна и Източна Европа за базирани на знанието земеделие, аквакултури и горско стопанство и  обмен на мнения по темата за укрепването на позицията на всички земеделски производители във веригата на доставки на храни, чрез справяне с нелоялните търговски практики.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени. Основните промени са в...

Хранителна индустрия

Отпада модулираната ставка по Схемите за обвързано подпомагане в говедовъдството, овцевъдството и козевъдството

Отпада модулираната ставка по Схемите за обвързано подпомагане в говедовъдството, овцевъдството и козевъдството

Заместник-министърът на земеделието  и храните Вергиния Кръстева и екипът й проведоха среща с представители...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия