Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма.
В следващия програмен период от 2019 до 2023 г. финансирането по нея от над 26 млн. евро годишно ще бъде запазено. За първи път ще може да се кандидатства и за технологично оборудване на малки винарни или за дооборудване на вече изградени с грант до 600 000 евро. По мярката за реклама и промоции пък се предвижда да се подкрепят и проекти, с които да се популяризира износа на вино с инициативи на място у нас, а не само в чужбина, каза Красимир Коев.
Според него лозаро-винарският сектор е с най-бърза възвращаемост, но за да си успешен трябва да си последователен и да работиш със сърце. Лозовите насаждения в България се увеличават между 10 хил. и 12 хил. нови дка. Това са или чисто нови засадени лозя или изкоренени стари, на които са засадени нови по мярка Преструктуриране и конверсия.

Проектът „Сподели България” предвижда създаване и популяризиране на 12 винено-кулинарни дeстинации

Съвместният проект „Сподели България“ между Министерство на земеделието и Министерство на туризма предвижда създаване и популяризиране на 12 винено-кулинарни дестинации в 50 общини с над 100 туристически обекта в България. Те включват, както традиционните винени напитки, така и характерната кухня за региона. Това заяви зам.-министърът Лозана Василева.
Атрактивните изби и произвежданите от тях качествени и разнообразни вина, съчетани с историческите и археологически забележителности на район „Тракийска низина“ станаха причина да му бъде отсъдено престижното второ място в световната класацията на Wine Enthusiast за топ винени дестинации за 2017 г., каза Лозана Василева.
В Западна Тракия има най-много регистрирани обекти за винопроизводство, в сравнение с другите райони у нас – 62 бр., като 10 от тях са създадени след присъединяването към ЕС. Площите с винени сортове лозя в региона са 10 208 хектара при над 60 хил. ха за цялата страна.

Министър Порожанов: Ще се приеме Закон за розата, който ще регламентира цялото производство

Качеството на българското розово масло се компрометира, тъй като се смесва с внесено от Иран, Тунис и Турция и се продава като български продукт, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
Министърът обяви, че е необходимо бързо да се приеме Закон за розата, който да регламентира цялото производство – от посадъчния материал до крайния продукт. Министърът ще събере всички заинтересовани страни, за да се решат проблемите на розопроизводителите. Държавата няма как да изкупи продукцията, нито пък да влияе върху цените, уточни министърът. Той обеща розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби, да бъдат компенсирани чрез „de minimis”.

50% от земеделската продукция в региона около Карнобат е унищожена

50 процента от земеделската продукция в региона около Карнобат е унищожена от паднала градушка. Слънчогледът е унищожен сто процента, рапицата е унищожена 50 процента, пшеницата също 50 процента.Нанесени са сериозни поражения върху лозята и трайните насаждения. Обстановката в Карнобат е бедствена, обяви кметът на общината Георги Димитров.
Силен валеж е имало и в Айтос. Вятърът е изпочупил клони, като дъждът и там е бил придружен с град. Градушката е нанесла поражения върху земеделската продукция в айтоските села Пирне и Дрянковец. Масово има нанесени щети на насажденията, на овощните градини, на зеленчуци, домати, картофи и пипер.Комисия установява мащаба на нанесените щети.

3.76 млн. ха са декларирани по СЕПП

В Интегрираната система за администриране и контрол са регистрирани общо 108 600 броя заявления по директни плащания, Кампания 2018 г. Почти всички от тях са приключени като дейност в общинските служби по земеделиe, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
В 60 600 от заявленията е маркирано участие по основната схема за подпомагане на площ - СЕПП, като по схемата към момента са декларирани почти 3,76 млн. ха.Тази година не се наложи удължаване на сроковете, въпреки че имаше такава възможност. Обработката върви с ускорени темпове.Това ще даде възможност за навременно изплащане на субсидиите към производителите, коментира Порожанов.

Агрополитиката

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж....

Пазари, борси, цени

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански...

Хранителна индустрия

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ е издал актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен. Констатирани са...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия