Нов прием от 7 до 18 януари ще се проведе по мерките от Национална програма по пчеларство


 Нов прием за финансовата 2019 г. от 7 до 18 януари ще се проведе по мерките от Национална програма по пчеларство.
Мерки Б, Г и Д от НПП 2017-2019 г. включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки. По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.
Националната програма по пчеларство е одобрена от Европейската комисия с Решение за изпълнение ЕС 2016/1102, като общият бюджет на пчеларската програма възлиза на 14,28 млн. лева, от които 50% са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет. За 2019 г. финансовият ресурс е 4 758 590 лева, като по време на първия период на приема през месец ноември 2018 г. са подадени близо 1 400 заявления за подпомагане с размер на заявената финансова помощ над 3,9 млн. лв.

Венцислав Върбанов: Всяка година земеделските производители търпят големи щети от градушките


Всяка година земеделските производители търпят големи щети от градушките в страната, защото страната ни е в градобитна зона. В момента ¼ от България е защитена от градушки и ефектът е налице. Това каза председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.
 Чрез въвеждането на нов способ за защита не само с ракети, а и със самолети, земеделското министерство иска да постигне защита от 90 % от територията на страната, каза Върбанов. Самолетите ще излитат над градоносните облаци и ще ги обработват със специален реактив.
 МЗХ иска да се създаде ново предприятие за борба с градушките. То ще пази от природните бедствия не само земеделската реколта, която е по полето, но и селата, и градовете, над които в момента е забранено да се изстрелват градоносни ракети. Целта е да се пазят от градушките автомобилите и домовете на хората.
Новото предприятие ще покрива 90% от площта на страната, а издръжката ще е за сметка на фермерите и застрахователите.
Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0,8% годишно от премийния приход по застраховката „Автокаско”, което е около 5-6 млн. лв. годишно”, предложи земеделският министър Румен Порожанов.

Земеделските производители трябва да докажат, че са произвели и продали определено количество продукция


От днес до 31 януари  земеделските производители, кандидатствали по схемите за обвързано с производството подпомагане на плодове и зеленчуци, трябва да докажат, че са произвели и продали определено количество продукция.
За целта те трябва да попълнят декларация и да приложат финансови документи, които доказват добивите и реализацията на плодовете и зеленчуците.
От Фонд "Земеделие" предупреждават, че фермери, които не са подали декларацията и нужните документи, няма да получат подпомагане.

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

Земеделският сектор става все по-привлекателен, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по време на форума "Да! На българската храна".
  Според него в контекста на променящата се Обща селскостопанска политика на ЕС следващите години няма да бъдат  лесни за сектора. Много хора се насочват към сектора и искат да се занимават със земеделие и производство на хранителни продукти, но не всички са подготвени за това.Най-лесно е да засадим розите, а после да викаме къде е държавата да ни изкупи продукцията, даде пример Порожанов.
 Очаква се до края на 2019 г. да са ясни основните положения в Общата селскостопанска политика на ЕС.
Всичко в Брюксел се случва бавно и трудно, но всяка страна трябва да отстоява своите приоритети", каза земеделският министър.
8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година. Търговията с аграрни стоки формира положително салдо в размер на 1 милиард евро за 2017 г.

Работната група ще контролира изпълненията на решенията в сектор пчеларство

Постоянно действаща работна група ще решава казусите в сектор „Пчеларство“, заяви заместник-министърът на земеделието Янко Иванов.
Зам.-министърът се срещна с представители на протестиращи пчеларски организации. Той изтъкна, че работната група ще контролира изпълненията на взетите решения за подобряване на дейността в сектора.
От Министерството обещаха, че ще се започне с най-неотложните неща, а именно смъртността при пчелите.  Двете страни си обещаха да се държат взаимно информирани по отношение на здравния статус на пчелите и проблемите в сектора.
В Министерството е входирана декларация, подписана от над 40 пчеларски организации.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Големите вериги супермаркети ще трябва да предават безплатно непродадените си хранителни стоки на помощни организации

Големите вериги супермаркети ще трябва да предават безплатно непродадените си хранителни стоки на помощни организации

Големите вериги супермаркети в Чехия ще трябва да предават безплатно непродадените си хранителни стоки...

Хранителна индустрия

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в град Ямбол.  Студентите във факултета по...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия