Институтът по зеленчукови култури участва в „Европейска нощ на учените 2017“

Институтът по зеленчукови култури „Марица“ участва за втора поредна година в „Европейска нощ на учените 2017“ чрез проект „FRESH - Find Researchers Everywhere and Share”
Основна тема на събитието бе: „Зеленчуците от семействио Картофови – богатство и разнообразие в района на България”.
Доц. Грозева запозна гостите с чудния свят на доматите – техния произход, форми, цветове и вкусове. Освен ядливи, както ги познаваме днес, доц. Грозева отбеляза, че има и осем диви видове, един от които силно отровен.
Доц. Тодорова, селекционер по пипера в института, разкри значението на пипера не само като храна, а и като лекарство, оръжие и декоративно растение. Показа колко древен зеленчук е, но все още продължават да се откриват нови видове. Запозна аудиторията с многообразния свят на пипера от форми, багри и вкусове. Изтъкна ролята на България и ИЗК“Марица“ за създаването и разпространението на това многообразие.
Присъстващите научиха и любопитни факти за картофите от доц. Начева, както и за многообразието от цветове и форми при декоративните представители на семейството от гл. ас. д-р Динчева.
Приготвен бе и Европейски кът, включващ постери и брошури на проекти, финансирани от ЕК, в които участва ИЗК „Марица“. Гостите имаха възможност да разгледат и изложбата от сортове домати и пипер на института, които по-късно лично да дегустират.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия