WWF: Незаконната сеч застрашава биологичното разнообразие в зеленото сърце на Европа

Незаконната сеч и незаконната търговия с хайвер застрашават биологичното разнообразие в 15 европейски страни сред които и България, съобщи екологичната организация Световен фонд за дивата природа – WWF.
Докладът „Борба с престъпленията срещу природата” бе представен в Брюксел. Той разкрива, че престъпления като незаконна сеч, бракониерство и търговията с диви животни застрашават биоразнообразието и поминъка на населението в Дунавско-Карпатския район, наречен зеленото сърце на Европа.
В България горите осигуряват 85% от водния отток в страната или 3.6 млрд. Куб. Метра ресурс от чиста питейна вода. Те съхраняват над 80% от защитените растения и над 60% от застрашените от изчезване видове животни в страната. Незаконният дърводобив обаче е сериозна заплаха  за горските екосистеми и биоразнообразието в тях.
Според доклада процъфтява и черният пазар за хайвер от есетри – емблематичен  за българския риболов. Незаконно добитият хайвер достига цена до 6000 евро за килограм на черния пазар, а търговията се оценява на 22 млн. евро годишно. Това дава катастрофално отражение върху есетрите.Запасите от Моруна пък са  намалели с 67%

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цената за едно яйце за Великден може да достигне до 40 стотинки, съобщават от...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия