Асоциация „Биопродукти”: Очаква се свръхпроизводство на лавандула

Изключително голям интерес се наблюдава към лавандуловата култура,  заяви Веселина Ралчева от Българската асоциация „Биопродукти“
Според нея това се дължи много високата цена на лавандулата през последните 2-3 години. Лавандула се сади и в Северна България, където вече се дават много високи добиви, макар и не с такова качество, каквото се търси, но недостигът на пазара в момента поема всичко, добави Ралчева.
Културата е много рентабилна. Традиционно лавандулата се отглежда в планинските региони. Най-подходящ е районът на Розовата долина - между Стара планина и Средна гора. По принцип лавандулата расте на високо и на бедни почви - всичко друго дава отклонения в  качеството.
България се намира на първо място по производство на лавандула на световния пазар вече поне 4 - 5 години. Франция беше лидер, но при тях се появиха някакви заболявания по лавандулата, с които те засега не могат да се справят. България стана номер 1 в производството и запазва тази позиция вече няколко години.
Тази година се очаква свръхпроизводство. Там, където се сади добивите са в пъти по-големи, като количеството ще бъде много и пазарът ще започне да отсява качеството.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия