С 30 % ще намалеят структурните фондове на Европейския съюз след излизането на Великобритания от ЕС

С 30 % ще намалеят структурните фондове на Европейския съюз след излизането на Великобритания от ЕС. Това показват различните сценарии след напускането на Великобритания, заяви евродепутатът Искра Михайлова
Великобритания е сред страните членки, които внасят повече, отколкото получават. Напускането и ще се отрази негативно на земеделието в България Страната допринася много за общия бюджет, но през 2019-2020 година очакванията са да не влязат около 8.714 млрд. евро. Под формата на директни плащания са предвидени според финансовата рамка до 2020 година 38 млрд. евро, да бъдат разделени и изплатени на страните членки през 2019. Така с липсите от вноската на Великобритания между останалите държави в Европейския съюз ще бъдат разпределени само 30 млрд. евро
Статистическите данни показват, че за една година Великобритания е внесла в касата на Евросъюза 11,324 млрд. евро, в същото време е получила само 6,98 млрд. евро. Като база за сравнение, друг основен донор е Германия, която за същата година е вкарала в съюза 26 млрд. евро, а е придобила от него 11 млрд.
Комисар Йотингер има доста по-умерени очаквания. Според него, с повишаването на размера на вноската на страните-членки, на 50% ще редуцира намаляването на бюджета от излизането на Великобритания.

Агрополитиката

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

Земеделският сектор става все по-привлекателен, заяви министърът на земеделието и...

Пазари, борси, цени

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

Поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса прогнозират...

Хранителна индустрия

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в град Ямбол.  Студентите във факултета по...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия