Зам.-министър Вергиния Кръстева: Заради европейските субсидии обработваемите площи у нас се увеличават непрекъснато

Нова наредба ще изкара на светло критериите, по които се проверяват съмнения за изкуствено създадени условия за подпомагане на земеделски производители, заяви зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева.
Тя апелира фермерите да се включат активно в общественото обсъждане на наредбата. Според нея сега е моментът да се направи нещо в разпоредбите, ако фермерите не харесват разпоредбите. Срокът за даване на предложения е до 15 март.
Таванът на плащанията беше въведен през 2015  по искане на асоциации, защитаващи дребните фермери и по настояване на ЕК. Според него до 150 000 евро  се получава пълният размер на субсидията за единица площ. За тези, които получават между 150 000 и 30 0 000 евро на година се прилага намаление с 5%, а най-големите стопанства не получават нищо за горницата над 300 хил. евро.
С тази нова наредба ще се даде яснота на кандидатите за директни плащания. Служители на ДФЗ ще проверяват на място за установяване на изкуствено създадени условия. Те ще представят становище  за липса на съмнения, след което ще се взема окончателно решение.
Заради европейските субсидии обработваемите площи у нас се увеличават непрекъснато и достигат 38.5 млн. дка за 2017 г. Размерът на средните стопанства  достигат до 24300 дка.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия