150 земеделски производители от България и Сърбия посетиха демонстрационния ден по резитба на дървесни овощни видове

Близо 150 земеделски производители от България и Сърбия посетиха демонстрационния ден по резитба на дървесни овощни видове организиран от Институт по земеделие – Кюстендил.
Според директора на Института Димитър Домозетов резитбата на костилковите видове и младите овощни дървета от всички видове, трябва да започне след 14 февруари, когато вече са преминали основните студове. Ябълките и крушите могат да се режат още от декември. Тогава се започва със силните дървета. Земеделците трябва като отидат до дървото, да преценят колко е пораснало, къде са му плодородните пъпки и каква резитба да му направят. Те трябва да го съхранят и за следващата година, поясни Домозетов.
 По време на демонстрационния ден се проведе и състезание по резитба. В рамките на 45 минути всеки един от състезателите трябваше да направи резитба на 3 ябълкови дървета.
Заместник-председателят на Селскостопанска академия проф. Мая Игнатова връчи грамоти на наградените.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия