150 земеделски производители от България и Сърбия посетиха демонстрационния ден по резитба на дървесни овощни видове

Близо 150 земеделски производители от България и Сърбия посетиха демонстрационния ден по резитба на дървесни овощни видове организиран от Институт по земеделие – Кюстендил.
Според директора на Института Димитър Домозетов резитбата на костилковите видове и младите овощни дървета от всички видове, трябва да започне след 14 февруари, когато вече са преминали основните студове. Ябълките и крушите могат да се режат още от декември. Тогава се започва със силните дървета. Земеделците трябва като отидат до дървото, да преценят колко е пораснало, къде са му плодородните пъпки и каква резитба да му направят. Те трябва да го съхранят и за следващата година, поясни Домозетов.
 По време на демонстрационния ден се проведе и състезание по резитба. В рамките на 45 минути всеки един от състезателите трябваше да направи резитба на 3 ябълкови дървета.
Заместник-председателят на Селскостопанска академия проф. Мая Игнатова връчи грамоти на наградените.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия