АЗПБ поиска да се въведе критерий за преработка на българска суровина

Дебатът за промени по подмярка 4.2 2 „Инвестиции в преработка на селскостопански продукти“ стартира с предложението да падне таванът за финансовата помощ на 2 млн.евро
 Новият критерий предизвиква сериозен дебат. Критериите не са лоши, но не удовлетворяват земеделските производители. За Асоциацията на земеделските производители е важно да има критерии, които насърчават земеделските производители да реализират проекти за преработка на собствената суровина.
 За разлика от предходния програмен период, в ПРСР 2014-2020 и земеделски производители, и преработвателите ползват една и съща подмярка – 4.2, което води до голяма конкуренция и следва да се търси баланс в защита интересите на двете категории бенефициенти.
 От Асоциацията предоставиха за обсъждане  конкретно предложение за структуриране на новия критерий в подкритерии, с което ще бъде отчетена спецификата и разликата в заетостта на земеделските стопани и преработвателните предприятия, коментира изпълнителен директор на асоциацията Таня Дъбнишка.
 От Асоциацията поискаха да се въведе критерий за преработка на българска суровина. „Считаме, че трябва да има стимул за предприятията, които ще правят нови инвестиции и ще преработват българска продукция. В предложението си сме отчели естеството на различната суровинна обезпеченост на различните преработвателни сектори и сме предложили стъпаловиден критерий в зависимост от това какъв обем  от цялата преработвана продукция е българска суровина, коментират от Асоциацията.
Очаква се мярката за преработка на земеделски продукти 4.2  да бъде въведена през първата половина на 2017 г.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия