Биологичното производство в Румъния се е увеличило с 37%

Биологичното производство в Румъния непрекъснато расте. Биологично обработваните площи в страната са се увеличили с 37% , съобщи агенция „Аджерпрес”
Броят на фермерите, заети с биологично селско стопанство е нараснал до 25 хил. от едва хиляда през 2010 г Чрез биологично животновъдство в страната се отглеждат около 34 хил. глави едър рогат добитък, 121 хил. овце и кози, както и 58 хил. пилета. Около 10% от виното, произведено в страната, също е от биологично отглеждано грозде.
Почти всеки четвърти гражданин на Румъния се занимава със селско стопанство за да преживява, поради което модернизацията на този сектор трябва да бъде приоритет на правителството. Тази година правителството на Румъния понижи данъка върху добавената стойност на продуктите от земеделски произход, както и за продукти за земеделието, за да стимулира агросектора.
През юни миналата година ДДС бе намален на 9% от 24%. Свален беше и данъкът върху храни и безалкохолни напитки, а от януари тази година ДДС като цяло е понижено от 24% на 20%. Мярката е довела до понижаване на цените за потребителите и до повече покупки на дребно. Мярката цели да повиши производството в земеделието, да се повиши качеството на земеделската дейност, както и да спомогне за изсветляване на сектора.

Агрополитиката

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

Земеделският сектор става все по-привлекателен, заяви министърът на земеделието и...

Пазари, борси, цени

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

Поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса прогнозират...

Хранителна индустрия

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в град Ямбол.  Студентите във факултета по...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия