40% от пчелите са застрашени от изчезване в глобален мащаб

Забраниха във Франция употребата на всички пет пестициди, които според изследователи убиват пчелите.  Забраната на неоникотиноидите бяха посрещнати с приветствия от пчелари и защитници на околната среда.
С решението си да забрани и петте пестициди Франция отива една крачка по-далеч от Европейския съюз. От 19 декември в ЕС влиза забраната за използването на само три от тях. Великобритания също подкрепя европейската забрана заради това, че химикалите водят до сериозно намаляване на популациите на пчелите.
 Изследвания показват, че неоникотиноидите водят до различни увреждания при пчелите, а според френски учени е възможно насекомите дори да се пристрастят към инсектицидите. Неоникотиноидите атакуват централната нервна система на насекомите.  ООН предупреди, че 40 % от опрашителите са застрашени от изчезване в глобален мащаб.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия