40% от пчелите са застрашени от изчезване в глобален мащаб

Забраниха във Франция употребата на всички пет пестициди, които според изследователи убиват пчелите.  Забраната на неоникотиноидите бяха посрещнати с приветствия от пчелари и защитници на околната среда.
С решението си да забрани и петте пестициди Франция отива една крачка по-далеч от Европейския съюз. От 19 декември в ЕС влиза забраната за използването на само три от тях. Великобритания също подкрепя европейската забрана заради това, че химикалите водят до сериозно намаляване на популациите на пчелите.
 Изследвания показват, че неоникотиноидите водят до различни увреждания при пчелите, а според френски учени е възможно насекомите дори да се пристрастят към инсектицидите. Неоникотиноидите атакуват централната нервна система на насекомите.  ООН предупреди, че 40 % от опрашителите са застрашени от изчезване в глобален мащаб.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия