България се присъедини към страните, които искат да се запази бюджета на Общата селскостопанска политика

България се присъедини към страните, които искат да се запази бюджета на Общата селскостопанска политика.  Въпреки подкрепата на страни като Германия и Франция, решението, което трябва да се вземе няма да е лесно, защото трябва да се намерят средства,  заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по време на среща с Михаел Щюбген, парламентарен държавен секретар към Министерството на земеделието на Германия и народен представител в Бундестага.
 Двамата представители се обединиха, че са необходими повече мерки за опростяване на ОСП. Порожанов повдигна въпроса за обвързаните с производство плащания. По думите му, те в никакъв случай не бива да бъдат намалявани. Той разясни колко са важни за българските животновъди и производители на плодове и зеленчуци, като подчерта, че всяко намаляване поставя сектора пред сериозен риск. Относно тавана на директните плащания, Порожанов припомни, че България е една от малкото страни, в Съюза която го прилага през настоящия програмен период. По думите му таваните трябва да бъдат обосновани и аналитично структурирани.  България е с директно плащане на ха под средното за ЕС, а предложените мерки за външно  сближаване на този етап са доста символични.
Михаел Щюбген коментира, че позицията на Германия за ограничаване на обвързаната подкрепа е свързана с опасенията, че тя влияе негативно на конкуренцията, но подчерта, че разбира българската позиция и изрази увереност, че ще се стигне до компромисно решение.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Големите вериги супермаркети ще трябва да предават безплатно непродадените си хранителни стоки на помощни организации

Големите вериги супермаркети ще трябва да предават безплатно непродадените си хранителни стоки на помощни организации

Големите вериги супермаркети в Чехия ще трябва да предават безплатно непродадените си хранителни стоки...

Хранителна индустрия

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в град Ямбол.  Студентите във факултета по...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия