Експерти и учени обсъдиха възможните рискове от проникване на Африканска чума

Експерти и учени обсъдиха възможните рискове от проникване на Африканска чума.
В конференцията взеха участие и научни специалисти по здравеопазване и репродукция на животните,  Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Изпълнителната агенция по горите. На срещата присъстваха и представители на Асоциацията на месопреработвателите в България, асоциациите по свиневъдство и членове на правителствени и неправителствени организации.
 Един от начините за избягване на заразата е всяко свиневъдно предприятие да засили мерките за биосигурност. Домашните прасета не трябва да се изхранват с кухненски отпадъци. Симптомите на АЧС са сходни с тези на Класическата чума по свинете. За тази болест все още няма ваксина. Българското законодателство е хармонизирано с директивите на Европейския съюз и при възникване на болестта трябва да се унищожават всички заболели и контактни свине, както и да се ограничи придвижването на животни.
 Рискови райони в страната ни са Варна, Бургас и Добрич, където има летища и пристанища. Към момента в България няма случаи на зараза, но опасност от проникване съществува.
  За девет години заболяването е обхванало територия от близо 2 млн. кв. км в Грузия, Армения, Русия, Молдова и други страни. Проблемът произтича от това, че след като проникне болестта, става постоянна, затова превантивните мерки за недопускане на заболяването са изключително важни, категоричен е проф. Бойко Лилков, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Агрополитиката

22 250 хектара  са засегнатите от вредители и болести площ

22 250 хектара са засегнатите от вредители и болести площ

6-те държавни горски предприятия работят усилено по усвояване на увредената...

Пазари, борси, цени

Проектонаредбата за мляко и млечни продукти ще влоши конкурентната позиция на българските производители

Проектонаредбата за мляко и млечни продукти ще влоши конкурентната позиция на българските производители

С предложената Проектонаредба „Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия