Лизингът се оказва атрактивна алтернатива, когато фермерите имат нужда от средства

Интересът на фермерите към алтернативни финансови продукти като лизинг за покупка на земя се увеличава, сочат данните на финансиращото дружество „Агрион Финанс".
Компанията е регистрирана в БНБ за отпускането на кредити и лизинг за агросектора. Предимствата и потенциалът на този продукт, конкретно в земеделието, са огромни. Затова той се оформя като много подходяща форма на финансиране за сделки със земя, казват експертите.
Заради ниските изкупни цени на продукцията много от компаниите в агросектора срещат финансови предизвикателства и нямат възможност да извадят пари накуп за увеличаване на площите си.
Финансирането от „Агрион Финанс"  покрива на 100% оценката й. Това е новост на пазара у нас. Практиката в сектора досега беше земеделецът да осигури поне 20% от стойността на покупката под формата на първоначална вноска, а финансиращото дружество - останалите 80%. "Ако оценката на "Агрион Финанс" за заложената земя съвпада с договорената продажна цена - фермерът не дължи първоначална вноска, а директно започва да погасява лизингови вноски. Така кредитоискателят не трябва да осигурява собствено участие под формата на встъпителна вноска, а започва да управлява земята, както реши без да вади лични средства.
Фермерите получават индивидуални погасителни планове, като вноските могат да се разсрочат за 10-годишен период. Те могат да договорят плащането да стане в удобен момент от годината, например, когато продукцията е реализирана.
Услугата на дружеството е насочена предимно към малки и средни фермери. За тях наличието на собствена земя е голяма крачка, която изисква много средства.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цената за едно яйце за Великден може да достигне до 40 стотинки, съобщават от...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия