Таня Дъбнишка: Очакваме една усъвършенствана, адекватна и съвременна нормативна уредба за поземлените отношения

Браншовиците трябва да са въвлечени в процеса по създаването на Поземления кодекс,  заяви Таня Дъбнишка, изпълнителен директор на АЗПБ.
За да се сложи ред в поземлените отношения през 2016г. се заговори за  кодекс на поземлените отношения. До края на годината трябваше да  започне дебат, но засега този дебат се отлага вероятно до следващото правителство. Секторът  залагаше на този кодекс, с който да се регламентират практиките и да се гарантира стабилност в сектора, коментира Таня Дъбнишка.
Земеделската политика е сложна. Не може непрекъснато наредби и закони да се допълват през всеки програмен период и да има неясноти, които дават възможност на общинските служби да си ги тълкуват, както им е удобно.Поземлените отношения остават проблемни, защото не се съгласуват докрай с фермерите.
Ние сме хората на терен и можем да дадем адекватна оценка дали това ще работи и какъв би бил ефектът. Секторът залага изключително много на този кодекс. Очакванията ни са с него действително да бъдат преодолени всички недостатъци и да се гарантира стабилност за сектора. Очакваме една усъвършенствана, адекватна и съвременна нормативна уредба”, каза още Таня Дъбнишка. По нейни думи липсва добър контакт между браншовите организации и Министерството на земеделието и храните

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия