Светослав Русалов:Годината за някои земеделски стопани бе щедра откъм добиви, а за други се превърна в изпитание

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници настъпи моментът за ретроспекция на изминалата година. От нея ние ще запомним перипетиите, но също и постиженията, заяви Светослав Русалов, председател на УС на НАЗ.
Ако трябва да откроим част от предизвикателствата, които ни поднесе 2016 година, не бихме могли да подминем: кампанията по очертаване на площите за подпомагане, промененият орнитологичен слой по мярка 10 от ПРСР 2014-2020, изменението на наредбата за движението на извънгабаритната земеделска техника, кампанията по сключване на доброволните споразумения за създаване на масиви за ползване и прибързаната промяна на ЗСПЗЗ, коментира Русалов.
Пред земеделския сектор продължава да стои приемането на Закон за браншовите организации. За съжаление проведените обсъждания и срещи между неправителствените организации и законодателния орган останаха безрезултатни. Осъзнатата обаче от браншовете необходимост и подкрепа за нормативния акт, изисква възобновяване на усилията в тази посока. Като радетел на идеята, НАЗ настоява за прилагането на работещ Закон за браншовите организации, каза още председателят на НАЗ.
Годината за някои земеделски стопани бе щедра откъм добиви, а за други се превърна в изпитание. Пазарите, от своя страна, също не бяха благосклонни към труда на фермерите, като ги подложиха на натиска на рекордно ниски изкупни цени в разгара на търговския сезон.Нека не забравяме и поводите за удовлетворение от свършената работа, сред които: възможността за ефективна защита на семената от царевица и слънчоглед, ревизирането на обвързаното с производството подпомагане, по подмярка 4.1 от ПРСР 2014-2020 – преразглеждането на приоритетните култури и възможността за прехвърляне на заявления от първия прием.
Към положителните събития Русалов причисли извънредния трансфер на част от европейското плащане по СЕПП за Кампания 2016. и приведената в действие дългоочакваната схема за намален акциз за земеделско гориво, която все още не е достигнала до всички кандидатствали земеделски стопани.
 По думите на председателя на НАЗ по пътя към постигане на целите се върви с много постоянство, воля, настойчивост и гъвкавост при вземането на решения В духа на светлите християнски празници, той  пожела на земеделските производители да бъдат изпълнени с веселие и радост и новата 2017 година да бъде изобилна и плодородна с благоприятни възможности за пазарна реализация.

Агрополитиката

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

Земеделският сектор става все по-привлекателен, заяви министърът на земеделието и...

Пазари, борси, цени

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

Поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса прогнозират...

Хранителна индустрия

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в град Ямбол.  Студентите във факултета по...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия