Светослав Русалов:Годината за някои земеделски стопани бе щедра откъм добиви, а за други се превърна в изпитание

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници настъпи моментът за ретроспекция на изминалата година. От нея ние ще запомним перипетиите, но също и постиженията, заяви Светослав Русалов, председател на УС на НАЗ.
Ако трябва да откроим част от предизвикателствата, които ни поднесе 2016 година, не бихме могли да подминем: кампанията по очертаване на площите за подпомагане, промененият орнитологичен слой по мярка 10 от ПРСР 2014-2020, изменението на наредбата за движението на извънгабаритната земеделска техника, кампанията по сключване на доброволните споразумения за създаване на масиви за ползване и прибързаната промяна на ЗСПЗЗ, коментира Русалов.
Пред земеделския сектор продължава да стои приемането на Закон за браншовите организации. За съжаление проведените обсъждания и срещи между неправителствените организации и законодателния орган останаха безрезултатни. Осъзнатата обаче от браншовете необходимост и подкрепа за нормативния акт, изисква възобновяване на усилията в тази посока. Като радетел на идеята, НАЗ настоява за прилагането на работещ Закон за браншовите организации, каза още председателят на НАЗ.
Годината за някои земеделски стопани бе щедра откъм добиви, а за други се превърна в изпитание. Пазарите, от своя страна, също не бяха благосклонни към труда на фермерите, като ги подложиха на натиска на рекордно ниски изкупни цени в разгара на търговския сезон.Нека не забравяме и поводите за удовлетворение от свършената работа, сред които: възможността за ефективна защита на семената от царевица и слънчоглед, ревизирането на обвързаното с производството подпомагане, по подмярка 4.1 от ПРСР 2014-2020 – преразглеждането на приоритетните култури и възможността за прехвърляне на заявления от първия прием.
Към положителните събития Русалов причисли извънредния трансфер на част от европейското плащане по СЕПП за Кампания 2016. и приведената в действие дългоочакваната схема за намален акциз за земеделско гориво, която все още не е достигнала до всички кандидатствали земеделски стопани.
 По думите на председателя на НАЗ по пътя към постигане на целите се върви с много постоянство, воля, настойчивост и гъвкавост при вземането на решения В духа на светлите християнски празници, той  пожела на земеделските производители да бъдат изпълнени с веселие и радост и новата 2017 година да бъде изобилна и плодородна с благоприятни възможности за пазарна реализация.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия