Между 200 млн.лева и 1 млрд лв. варират щетите от горските заменки

Между 200 млн.лева и 1 млрд лв.  варират щетите от горските заменки.  Брюксел изисква определяне на пазарните цени на разменените държавни имоти,  за да може правителството да си потърси разликата от фирмите, с които са сключени въпросните сделки.
Сделките бяха извършени на цени много под реалните пазарни стойности, а върху новопридобитите имоти започна изграждане на хотели и други инвестиционни проекти. Не е ясен изходът  на прокурорската проверка на извършените заменки. Срокът за извършването на тази оценка бе септември 2015 г. според решението на ЕК.
 Според евроекспертите законът, който е бил в сила при присъединяването на България към ЕС през януари 2007 г., е дал селективно предимство на предприятията, които са се възползвали от заменките. Това е довело до нарушаване на конкуренцията в рамките на единния пазар. Става дума за 132 горски заменки, извършени от януари 2007-а до януари 2009-а година.  Комисията нареди  на България да анулира или да преоцени част от  заменките, извършени в този период. Така  е открита обществена поръчка за избор на фирма, която срещу 44 500 лв. без ДДС да оцени горските заменки. Тя обаче е прекратена поради  конфликт на интереси.
 Следва втората обществена поръчка, която също е прекратена,  поради постъпили изисквания от ЕК по методиката за оценяване и необходимостта от разширяване предмета на поръчката. През октомври 2016 г. МЗХ открива трета процедура за избор на оценител на скандалните разпоредителни сделки. Обществената поръчка вече включва и отделен избор на независим оценител, които да определи справедлива пазарна стойност.
Следва четвърта обществена поръчка, която трябва да извърши  следващото правителство. Дадените държавни горски имоти, които подлежат на преоценка, се намират край Царево, Несебър, Балчик, Пампорово,  Старо Оряхово и др. Закупените в онзи период обаче поземлени имоти срещу гори, вече са с нови собственици, признава зам.-министърът на земеделието и храните в оставка Георги Костов.

Агрополитиката

Държавите-членки на ЕС се доближават до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Държавите-членки на ЕС се доближават до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Българското председателство даде възможност на държавите-членки на ЕС да се...

Пазари, борси, цени

Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо до Великден ще скочи на 7 лева живо тегло

Цената на агнешкото месо още от сега е скочила. Ако миналата година фермерите са...

Хранителна индустрия

Пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира

Пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира

По основните показатели за растеж на категорията като производство, реализация, консумация на бира на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия