Животновъди се готвят за национален протес

Наредба поставя животновъдите в дискриминационно положение, затова те се готвят за национален протест.
Недоволството е провокирано от промените в Наредба 3, според които само животновъдите, които отглеждат млекодайни животни, са задължени да доказват продукцията си.
Според промените в закона, останалите направления в животновъдството - месодайно и автохтонно, са изключени от задължения.
„Ние искаме равни права и задължения за всички нас, които участваме за някакво подпомагане. А когато става въпрос за подпомагане, обвързано с производството, това само по себе си означава, че трябва да има производство, трябва то да се доказва и който, отговаря на всички изисквания, да бъде подпомогнат, коментират от Националната овцевъдна асоциация.
Според тях само на думи развитието на животновъдството  е приоритет на държавата, а на практика нищо такова не се случва.
Три са основните проблеми за фермерите, които Председателите на браншовите асоциации изтъкнаха. Първият проблем е, че млекопроизводителите имат право да преработват 30% от продукцията си, а 70 на сто трябва да дават на мандрите. Вторият проблем е, че продукцията трябва да се продава в района, в който е произведена. И не на последно място е изборът за европейско или държавно финансиране.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия