Животновъди се готвят за национален протес

Наредба поставя животновъдите в дискриминационно положение, затова те се готвят за национален протест.
Недоволството е провокирано от промените в Наредба 3, според които само животновъдите, които отглеждат млекодайни животни, са задължени да доказват продукцията си.
Според промените в закона, останалите направления в животновъдството - месодайно и автохтонно, са изключени от задължения.
„Ние искаме равни права и задължения за всички нас, които участваме за някакво подпомагане. А когато става въпрос за подпомагане, обвързано с производството, това само по себе си означава, че трябва да има производство, трябва то да се доказва и който, отговаря на всички изисквания, да бъде подпомогнат, коментират от Националната овцевъдна асоциация.
Според тях само на думи развитието на животновъдството  е приоритет на държавата, а на практика нищо такова не се случва.
Три са основните проблеми за фермерите, които Председателите на браншовите асоциации изтъкнаха. Първият проблем е, че млекопроизводителите имат право да преработват 30% от продукцията си, а 70 на сто трябва да дават на мандрите. Вторият проблем е, че продукцията трябва да се продава в района, в който е произведена. И не на последно място е изборът за европейско или държавно финансиране.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия