Красимир Коев: Изпреварваме всички наши конкуренти на европейския континент в лозаро-винарския бранш

Трифонов ден е! Време е за вино.Този ден е празник и на лозарите, градинарите и кръчмарите. На този ден се изпълняват редица ритуали. Рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Готви се и кокошка, пълнена с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слагат питата, кокошката и бъклица с вино.
С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат лозите с донесеното вино. Този ритуал се нарича „зарязване”.
По производството на вино ние изпреварваме всички наши конкуренти на европейския континент в лозаро-винарския бранш. Вече седма година изнасяме над 15 милиона килограма свежо винено грозде за преработка в  Гърция, Чехия, Хърватия,  Румъния и др. държави, заяви  изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев
Имаме над 150 златни медала от всички световни международни дегустационни конкурси, което е атестат за една много високо професионална работа на нашите технолози. 2016 година по никакъв начин няма да отстъпи като количество на тези златни медали.
За 2015 година са изнесени 60 565 000 литра вино, за 2016-а очаквам износът да бъде между 62 и 64 милиона литра, което показва, че имаме ръст от 2 млн. литра.  Всяка година да добяваш 2 милиона литра към износа си означава, че се работи правилно и професионално. Вътрешната консумация е стабилна, в последните 6 години статистиката показва, че между 110 и 120 милиона литра е виното, което се консумира в страната, коментира Красимир Коев.
Имаме Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор и там има 133,8 милиона евро за периода 2014-2018 година. Към нея има изключително голям интерес, изключително голяма усвояемост на средствата. Има пари и за промотирането на българското вино на пазарите на трети страни извън ЕС.
По регламент България трябва да има 800 хиляди декара лозови насаждения. В момента имаме 600 хиляди декара. Тези 200 хиляди, които бяха вакуум,  ние ги имаме като документи и можем да се възползваме от правото. Държавата в лицето на Изпълнителната агенция по лозята и виното ги предостави на всички желаещи срещу 1,50 лева на декар. Така че до края на юли 2018 г. всички, които са придобили тези права, могат да се възползват, има налични евросредства по програмите, за да засадят своите лозови насаждения, уточни Коев.


Агрополитиката

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът...

Пазари, борси, цени

Организират Седма търговска мисия за вино и храни в Ла Риоха

Организират Седма търговска мисия за вино и храни в Ла Риоха

Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата, в сътрудничество с Регионалната федерация на бизнеса...

Хранителна индустрия

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия