Белгия: Условията в споразумението СЕТА са лоши за фермерите в Европа

Белгия не може да постигне съгласие за подписването на търговското споразумение между ЕС и Канада – СЕТА,  тъй като правителството не  получава одобрението на регионалните структури.
Привържениците на СЕТА казват, че с него ще се увеличи с 20% търговията с 12-я по големина партньор на ЕС. Във Валония, обаче смятат, че условията са лоши  за фермерите в Европа и дават твърде много власт на глобални корпоративни интереси.
Провал на сегашните усилия обаче ще е първият подобен случай между ЕС и страна от Г-7 и ще се смята, че ще има сериозни последици за репутацията на съюза и умението на страните в него да водят сериозни преговори с много по-големи икономически играчи като САЩ и Япония.
Всеобхватното икономическо и търговско споразумение е предложение за споразумение за свободна търговия между Канада и ЕС. В случай на влизане в сила на такова споразумение, то ще елиминира 98% от митата между Канада и ЕС. Критиците са против споразумението с мотива, че това ще отслаби ЕС по отношение защитата на правата на потребителите и че европейското селско стопанство може да бъде потопено от канадското.
Споразумението е  благоприятно само за едрия бизнес и  транснационалните корпорации, докато ще има огромни рискове от нетни загуби, безработица и тежки щети върху околната среда.Търговското споразумение бе представено официално на 25 септември 2014 г. от министър-председателя на Канада Стивън Харпър и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на срещата на високо равнище между ЕС и Канада. Белгия е съобщила на Туск, че не е в състояние да подпише споразумението. Без зелената светлина на Белгия ще бъдат анулирани срещата на високото равнище и парафирането на текста, насрочени в Брюксел в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо.
Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните проблеми на СЕТА. Причината за това е възможността, давана на многонационалните компании, които инвестират в чужда страна, да внасят иск срещу държава, водеща политика, която противоречи на техните интереси.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия