Венцислав Върбанов: Oт Страната на розите се превърнахме в страната на зърното

От страната на розите се превърнахме в сраната на зърното, заяви председателят  на Асоциацията  на земеделските производители Венцислав Върбанов.
Ползата за българския земеделец от десетте години членство в ЕС е особено ценна. Това е десетилетието, което  промени коренно селското стопанство на страната, годините , през които отрасълът  е изцяло е преструктуриран.
В селското стопанство на страната са влезли 13 млрд. лева, 8 милиарда от които са преки плащания. Ако субсидиите в началото са били ниски, а оттам и рентата, то сега те са в пъти повече. Очакванията бяха, че земеделците ще бъдат подпомагани не на площ, а на единица произведена продукция. Стана обаче обратното и се оказа, че повече пари взимат онези, които имат по-големи площи, коментира Венци Върбанов.
 Най-големи площи имат отглеждащите зърно, защото там може да се ползва механизация.  Политиците ни редовно повтаряха, че приоритет ще бъдат подсектори като овощарството и зеленчукопроизводството, но никой не обвърза тези приказки с някакви реални финансови инструменти и изговореното остана декларативно, каза още Върбанов.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия