Венцислав Върбанов: Oт Страната на розите се превърнахме в страната на зърното

От страната на розите се превърнахме в сраната на зърното, заяви председателят  на Асоциацията  на земеделските производители Венцислав Върбанов.
Ползата за българския земеделец от десетте години членство в ЕС е особено ценна. Това е десетилетието, което  промени коренно селското стопанство на страната, годините , през които отрасълът  е изцяло е преструктуриран.
В селското стопанство на страната са влезли 13 млрд. лева, 8 милиарда от които са преки плащания. Ако субсидиите в началото са били ниски, а оттам и рентата, то сега те са в пъти повече. Очакванията бяха, че земеделците ще бъдат подпомагани не на площ, а на единица произведена продукция. Стана обаче обратното и се оказа, че повече пари взимат онези, които имат по-големи площи, коментира Венци Върбанов.
 Най-големи площи имат отглеждащите зърно, защото там може да се ползва механизация.  Политиците ни редовно повтаряха, че приоритет ще бъдат подсектори като овощарството и зеленчукопроизводството, но никой не обвърза тези приказки с някакви реални финансови инструменти и изговореното остана декларативно, каза още Върбанов.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия