Изготвят стратегия ИАБГ да стане държавно предприятие

Служителите от Изпълнителната агенция „Борба с градушките“  ще бъдат компенсирани еднократно с допълнително възнаграждение в размер на около 500 лева, а в следващите месеци ще се търсят възможности за повишение на заплатите. Това стана ясно по време на подписване на споразумение между Министерството на земеделието и синдикатите в сферата на селското стопанство.
Към момента служителите, които ни пазят от градушки, взимат 460 лв., от която чисто до тях достигат 360 лв.Увеличението на заплатите на служителите не може да стане както в едно търговско дружество, а по правилата на закона, тъй като това са държавни служители. То трябва да бъде на база на атестациите и възможностите за допълнително материално стимулиране.  В момента служителите ще бъдат компенсирани еднократно с допълнително материално стимулиране в размер на около 500 лв. през юли. Точният размер на еднократното възнаграждение  ще зависи от оценката, която служителите получават от прекия си ръководител. Стимулирането ще бъде изплатено до 2 седмици, каза  министър Румен Порожанов.
Има изготвена стратегия ИАБГ да стане държавно предприятие, което предполага събиране на вноски от земеделските производители. „Много е голям рискът, ако пристъпим към това предприятие да остане без приходи, защото е достатъчно да кажат един или два сектора да не платят. Рискуваме и много от земеделските производители да не платят вноски, допълни  Порожанов.
След атестирането през януари 2018 г. ще се търси ресурс за увеличаване на заплатите допълнително.  От 200 ракетни площадки в момента не работят 23.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цените на яйцата по Великден може да достигнат до 40 стотинки

Цената за едно яйце за Великден може да достигне до 40 стотинки, съобщават от...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия