Зам.-министър Цветан Димитров участва в 40-та сесия на Конференцията на ФАО

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров участва в 40-та сесия на Конференцията на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, която се провежда в Рим.
В събитието участват министри и заместник-министри на земеделието от близо 100 държави. На откриването на сесията приветствени слова към участниците отправиха министър-председателят на Италия Паоло Джентилони, държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин и генералният директор на ФАО  Жозе Грациано да Силва.
В рамките на сесията ще бъде проведен избор на Независим председател на Съвета на ФАО, както и на нови членове на Съвета за периодите юли 2017 – юни 2020 г. и юли 2018 – юни 2021 г. България, която в момента е със статут на наблюдател, следва да поеме членството си в Съвета на ФАО за периода юли 2017 – юни 2020 г., веднага след приключването на 40-та сесия на Конференцията, съгласно подписаната през 2014 г. договореност от постоянните представители към ФАО на Европейската регионална група. Кандидатурите за поста Независим председател на Съвета на ФАО са на шест държави: Албания, Босна и Херцеговина, Кипър, Индонезия, Пакистан и Словакия.
Заместник-министър Цветан Димитров се срещна с  Цу Лиан, директор на дирекция „Ядрена техника“ към ФАО/МААЕ в Международната агенция за атомна енергия На срещата беше постигната договореност по време на провеждането на 61-та Генерална конференция на МААЕ в периода 18 – 22 септември 2017 г. във Виена, да бъдат подписани Практически правила между Министерството на земеделието и храните на Република България и Международната агенция за атомна енергия за сътрудничество в областта на храните и земеделието.
Подписването на Практически правила между МЗХГ и МААЕ ще бъде важна стъпка за разширяване на сътрудничеството в такива важни сектори като безопасност и качество на храните, генетични ресурси в животновъдството и растениевъдството, контрол върху болестите по животните, управление на почвите и водните ресурси и др.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия