Засегнатите площи от корояд се увеличават

Масивите в Родопите, Рила, Стара планина и Пирин загиват прогресивно. Екокатастрофата е факт в над 30 000 дка. Вредителите се разпространяват бързо и са обхванали 14 500 дка. Само тази година.
Най-засегнати от корояд са районите на Нова Загора и Твърдица. Започнала е санитарна сеч, която тепърва ще се увеличава. За да се избегнат рисковете от наводнения, след санитарната сеч ще започне бързо залесяване. Вредителят предпочита по-стари дървета, на възраст между 10 и 50 години, като атакува проводящата им хранителна тъкан и дървото изсъхва. Така се образуват оранжеви петна по поразените дървета
В сравнение с миналата година, изсъхналите иглолистни насаждения в Кюстендилско са двойно повече, показват наблюденията на ловното стопанство. Ако не се предприемат мерки от унищожение са застрашени над 40 хил. хектара гори, предимно с бял бор. Единственото спасение засега, остава 100%-вата санитарна сеч, която спира разпространението на вредителите.
Заразата и в Родопите настъпва застрашително. Регистрирани са общо 150 800 кубика заразени дървета от различни видове корояди и гъбични инфекции. Болестта се е разпростряла върху 2589 хектара. Преди броени дни от Регионалната дирекция по горите в Смолян излязоха с обръщение към всички собственици на гори за влошеното състояние на иглолистните гори и повишената опасност от възникване на пожари в областта.
По данни на Южно централно държавно предприятие към края на септември 2016 г. засегнатите площи от корояд са 3800 ха на територията на областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив. Главните виновници са пет вида бръмбари корояди, сред които най-големи щети нанасят големият боров градинар и върховият корояд, обясняват експертите.

Пазари, борси, цени

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас. 60% от тях...

Хранителна индустрия

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия