Засегнатите площи от корояд се увеличават

Масивите в Родопите, Рила, Стара планина и Пирин загиват прогресивно. Екокатастрофата е факт в над 30 000 дка. Вредителите се разпространяват бързо и са обхванали 14 500 дка. Само тази година.
Най-засегнати от корояд са районите на Нова Загора и Твърдица. Започнала е санитарна сеч, която тепърва ще се увеличава. За да се избегнат рисковете от наводнения, след санитарната сеч ще започне бързо залесяване. Вредителят предпочита по-стари дървета, на възраст между 10 и 50 години, като атакува проводящата им хранителна тъкан и дървото изсъхва. Така се образуват оранжеви петна по поразените дървета
В сравнение с миналата година, изсъхналите иглолистни насаждения в Кюстендилско са двойно повече, показват наблюденията на ловното стопанство. Ако не се предприемат мерки от унищожение са застрашени над 40 хил. хектара гори, предимно с бял бор. Единственото спасение засега, остава 100%-вата санитарна сеч, която спира разпространението на вредителите.
Заразата и в Родопите настъпва застрашително. Регистрирани са общо 150 800 кубика заразени дървета от различни видове корояди и гъбични инфекции. Болестта се е разпростряла върху 2589 хектара. Преди броени дни от Регионалната дирекция по горите в Смолян излязоха с обръщение към всички собственици на гори за влошеното състояние на иглолистните гори и повишената опасност от възникване на пожари в областта.
По данни на Южно централно държавно предприятие към края на септември 2016 г. засегнатите площи от корояд са 3800 ха на територията на областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив. Главните виновници са пет вида бръмбари корояди, сред които най-големи щети нанасят големият боров градинар и върховият корояд, обясняват експертите.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия